ŽELITE PRESTATI PUŠITI ? KORISTITE OVU BILJKU I UNIŠTITI ĆE VAŠU ŽELJU ZA NIKOTINOM

83

Kada pušači ne uzimaju nikotin, osjećaju veliku nelagodu, što je manifestovanje faze odustajanja.Tjelesni simptomi će se zaustaviti za sedmicu dana, ali žudnja treba više vremena.

Ipak, nedavna njemačka studija pokazala je da Stevija može biti od velike pomoći u izbjegavanju alkohola i cigara.Ova biljka je član porodice hrizantema i domaća je u Paragvaju.Koristi se kao zaslađivač već dugo.Stevija inhibira žudnje i signale koje šalje mozak.

Stoga, ako se borite da prestanete pušiti, trebali biste početi konzumirati nekoliko kapi stevije dnevno.

Kada doživite krizu i žudnju, iskoristite je izravno na jezik, i odmah će se boriti protiv želje.Stevija se može koristiti u obliku tekućine i praha, a možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane i supermarketima.

Stevija je vrlo korisna u slučaju hišertenzije, dijabetesa i gojaznosti.Ona hrani kožu i zateže ju, tretira akne i bori se protiv dermatitisa.

Evo kako da je uzgajate kod kuće :

Ne može preživjeti u uslovma zamrzavanja jer voli rople temperature i sunce.NJezin korijen preživi u 9 zoni i toplije i može rasti ponovo u proljeće.

Ako je dobro zaštićena, takođe može preživjeti u 8 zoni.Stavite steviju u 30 cm duboku posudu s visokokvalitetnim tlom.Postavite ih da budu izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti i zaljevajte kada je zemlja suha.

Ostavite biljki da ima 45cm prostora u dobro osušenom i labavom tlu.Mogla bi doseći visinu od 1 do 3 metra.Da biste spriječili sušenje, koristite malč ljeti.Ne koristitegnjecavu zemlju i pazite da ima dobro isušivanje.Imajte na umu da su korijeni napadnuti od insekata ako biljka uvene.

Odrežite cvijeće u jesen, Svjetovi su bijeli, a kako bi biljka oslobodila više lišća, isjeckajte cvijeće.S druge strane, listovi su najslađi u jesen, prije nego što počne cvatiti.

Osušite čišće kako biste ga mogli koristiti dalje.Odrežite stabljike i uklonite lišće .Raspršite po tkanini ili na nekon ne-metalnoj površini i osušite lišće na suncu.

Ovaj rpoces traje jedan dan, a zatim ih skupite i stavite u spremnik.Smrskajte lišće i napravite prašak.

Sipajte prašak u hermetične spremnike i dodajte ga u svoju hranu i piće kako bi ih zasladili.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.