5 SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOJI SE JAVLJAJU MJESEC DANA PRIJE: Ni slučajno ne ignorišite

96

Novo istraživanje pokazalo je da srčani udari nisu uvijek iznenadni i neočekivani.

Obično se misli da srčani udari nastaju iznenada, ali to je rijetko slučaj. Osim jedne komplikacije koje niste bili svjesni, postoji mnogo znakova upozorenja koji također mogu unaprijed upućivati na tu opasnost.

Istraživanje predstavljeno na godišnjem sastanku American Heart Associationa u Dallasu daje pregled najčešćih simptoma koji prethode srčanom udaru kod muškaraca. Među njima je identificirano 5 specifičnih:

– bol u prsima

– vrtoglavica
– otežano disanje
– lupanje srca
– padanje u nesvijest

Istraživanje je istaknulo uobičajene simptome koji su prethodili srčanom udaru kod 567 muškaraca, u dobi od 35 do 65 godina.

Gotovo 80% simptoma javilo se između četiri tjedna i jedan sat prije srčanog zastoja.

Od onih koji su imali simptome, 56% je doživjelo bol u prsima, 13% otežano disanje, 4% vrtoglavicu, nesvjesticu ili lupanje srca.

Istraživanje je također otkrilo da je 53% imalo simptome prije srčanog zastoja.

Međutim, istraživanje ima neka važna ograničenja. Prvo, nalazi sugeriraju da bi svaki sredovječni muškarac s bolovima u prsima ili nedostatkom daha mogao imati srčani udar, ali to nije slučaj.

Istraživanje također nije uzelo u obzir učestalost simptoma među populacijom od interesa.

Na primjer, u kohorti od milijun sredovječnih muškaraca, koliko će ih osjetiti bol u prsima ili otežano disanje u mjesec dana?

Čak i ako 50.000 muškaraca razvije simptome, koliko će ih nakon toga doživjeti srčani udar? Naravno, ne svih 50.000.

Unatoč tome, ono što rezultati sugeriraju jest da je bitno obratiti pozornost na simptome koji mogu prethoditi srčanom udaru i prije svega uvijek se posavjetovati s liječnikom u slučaju sumnjivih simptoma, prenosi Novi list.