Stručnjaci tvrde da samo OVE 3 TAČKE NA TIJELU treba prati sapunom prilikom TUŠIRANJA, sve drugo – ima više štete nego koristi!

56
Pretty, young woman taking a long hot shower washing her hair in a modern design bathroom,Image: 529149632, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

Većina ljudi u proseku se tušira jednom dnevno, a u letnjim mesecima i češće. Međutim, da li je to zaista zdravo i potrebno? Sudeći po komentarima stručnjaka, baš i nije!Evo šta stručnjaci kažu o tuširanju 

Naime, doktorka i profesorka dermatologije Sendi Skotnicki upozorila je da prečesto pranje tela od glave do pete sapunom i vodom može da dovede i do raznih kožnih problema poput isušivanja, ekcema i drugih kožnih oboljenja. Umesto toga, ona kaže da je dovoljno fokusirati se samo na određene dijelove tela – pazuh, prepone i stopala, prenosi “Best Life”.

S njom se slaže i doktorka Robin Čutkan koja objašnjava da, ako perete celo telo sapunom, lako možete uništiti korisne bakterije koje pomažu vašem telu da razlikuje dobre bakterije od loših.

“Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem s kože, gubimo zaštitu i samim tim smo podložniji spoljašnjim uticajima koji mogu da budu veoma štetni. Ono što je bitno jeste svakodnevno prati prepone, pazuh i stopala, dok je ostatak tela dovoljno samo lagano isprati vodom, čak i ako ste upravo odradili trening”, tvrdi Čutkan.

Jedno istraživanje iz 2018. godine, piše “Index.hr”, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Science Advances”, čak je otkrilo da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože u poređenju sa onima koji nisu imali te bakterije.

ŽENA