KOD TITA JE OVA NOVČANICA NEKOM BILA CIJELA PLATA! Nju niko nije uspio da falsifikuje a evo ko je ljepotica na njoj!

92

BEOGRAD – Novčanica od 1.000 dinara pojavila se uoči velikog praznika u SFRJ – Dana republike, pred 29. novembar 1975. godine.

Veoma brzo prozvana je “siva golubica” zbog nijansi sive boje na njoj. Vredela je tada 55 američkih dolara ili 121 zapadnonemačku marku, a u trenutku kada je povučena iz opticaja 1989. godine njena vrednost bila je 10 para konvertibilnog dinara i za taj novac nije mogla ni šibica da se kupi.

Sajt Nova Yuga Info piše da je idejno i likovno rešenje novčanice od 1.000 dinara uradio poznati akademski slikar i grafički dizajner Andrija Milenković, svetski priznati minijaturista i jedini profesionalni kreator poštanskih maraka koje je država SFRJ izdavala, piše Investitor.me.

Njegova marka “Triglav iz Bohinja” dva puta je na izložbama proglašavana za najljepšu marku na svetu, a uradio je neke od najpoznatijih zaštitnih znakova tadašnjih kompanija kao što je znak Beogradskog sajma, zatim OEBS-a u Beogradu, likovna rešenja za Zimske olimpijske igre u Saporou u Japanu, Mediteranske igre u Splitu, kao i više od tri stotine grafičkih i likovnih rješenja za logo i prepoznatljive znake sportskih i drugih događaja kako u svetu tako i tadašnjoj državi.

VIDEO POGLEDAJTE KLIKOM OVDJE.