KISELI KUPUS JE ČUDO ZA ZDRAVLJE, ALI SAMO AKO STE GA PRAVILNO PRIPREMILI: Šta nikako da ne dodajete – UBIJA SVE KORISNO

93

Saznajte kako se pravilno kiseli kupus da bude dobar za zdravlje. Nutricionistkinja je ukazala na sastojke koji poništavaju njegov pozitivan uticaj.

Kiseli kupus jača imunitet i ima brojna druga korisna svojstva, ali greške u pripremi ove namirnice mogu da ga učine nezdravim, objasnila je ruska nutricionistkinja Margarita Koroljeva. Tokom sezone prehlada i respiratornih infekcija, svi stručnjaci preporučuju da se jede kiseli kupus jer je krcat vitaminom C i pomaže da ojačate imunitet.

“Kiseli kupus sadrži veliku količinu minerala, osim toga, bogat je vitaminom C, kao i prebioticima. Fermentacija mliječne kiseline tokom kiseljenja čini da telo više apsorbuje ove sastojke, a crevni mikrobiom dobija ‘poslasticu’ za jačanje imuniteta”, objasnila je ona.

Po riječima nutricioniste, kiseljenje kupusa je vrlo jednostavno i ako se sve uradi kako treba, onda se gotov proizvod može dobiti za jedan dan.

“Dovoljno je da stavite isheckan svhež kupus, sipate prokuhanu vodu sobne temperature i zatvorite. Fermentacija mliječne kiseline počinje nakon 18 sati, nakon još 5-6 sati dobićete gotov proizvod”, rekla je nutricionistkinja.

Da kupus ne bude previše kiseo, može da se opere kroz cjediljku. Glavna stvar je da mu ne dodajete ništa više, kaže nutricionista. Neke domaćice koriste šećer kada kisele ovu namirnicu, ali ovaj sastojak negativno da utiče na osobe sa metaboličkim poremećajima i prekomjernom težinom, podsjetila je stručnjakinja.

Visok sadržaj soli u proizvodu može da izazove zadržavanje tečnosti u tijelu, nastavila je. Dodavanje sirćeta kiselom kupusu je takođe ozbiljna greška.

“Ukoliko se sirće i začini koriste u velikim količinama tokom fermentacije, što neke domaćice praktikuju, onda kupus gubi svoja zdravstvena svojstva i postaje veoma neprijatan za gastrointestinalni trakt. Osim toga, sirće potencira proinflamatorne procese u organizmu, posebno kada već su na početku”, rekla je dr Margarita.

Ako je kiseli kupus pravilno “ostavljen”, onda može da se konzumira svakodnevno, zaključila je nutricionistkinja.

MONDO