NAMIRNICE KOJE POVEĆAVAJU RIZIK OD TROMBOZE, JEDNA POSEBNO: Jedemo ih svakoga dana, a štete arterijama

Objavljeno:

Konzumiranje određenih namirnica može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Zato je birana ishrana od presudnog značaja ako želimo da sačuvamo zdravlje. Klinički dijatetičar Kris Smit upozorava na hranu koja je loša za cirkulaciju krvi.

“Crveno meso, slatkiši, čips i ‘grickalice’, bijeli hljeb i pržena hrana svakako su na listi zabranjenih namirnica. Ipak, osobe koje su u riziku od stvaranja krvnih ugrušaka (stariji, oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti) treba da izbegavaju zeleno povrće, odnosno, hranu koja je bogata vitaminom K jer on pojačava zgrušavanje krvi”, tvrdi lekar i ističe koje je povrće koje je posebno bogato ovim vitaminom.

“Kelj, spanać, kopriva i zelena salata. Posebno treba obratiti pažnju na unos peršuna. Sto grama ovog povrća sadrži 20 dnevnih doza vitamina К. To znači da je rizik od nastanka krvnih ugrušaka 20 puta veći”, upozorava doktor Smit.

Jako je važno da organizam bude hidriran, jer gusta krv može biti izazvana i dehidratacijom tela, a nju potpomažu i napici kao što je kafa. Kofein može da poveća rizik od nastanka ugruška, pokazala su neka istraživanja, a posebno za osobe koje imaju visok krvni pritisak i holesterol.

Krvni ugrušak se javlja kada se krv zgusne i formira polučvrstu masu. Može biti koristan odgovor za zaustavljanje krvarenja u slučaju povrede, ali ove blokade mogu da stvore probleme ako prekinu dotok krvi u vitalno područje, kao što su srca ili pluća, tvrde lekari.. Simptomi na koje posebno treba da obratimo pažnju, a koji mogu da ukažu na tromb su: nedostatak daha ili problem sa disanjem, bol u grudima, kašalj, znojenje, vrtoglavica, problemi sa vidom ili govorom, iznenadno gubljenje svesti, opšti osjećaj slabosti.

Faktori rizika su i pušenje, visok krvni pritisak i ateroskleroza – naslage holesterola i masnoća na zidovima krvnih sudova ih sužavaju i ometaju protok krvi. 

Namirnice koje su dobre za cirkulaciju:

Cvekla

Orasi

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Povezano

Najnovije