DVA ČAJA KOJA NAJBOLJE JAČAJU IMUNITET U JESEN: Jedna šolja pred spavanje čuva zdravlje

Objavljeno:

Imunitet se jača zdravom ishranom, fizičkom aktivnošću i kvalitenim snom, a ova dva napitka i te kako mogu da potpomognu odbranu organizma.

Šolja toplog čaja pred spavanje umiruje i priprema organizam za san. Osim toga, čaj od određenih biljki jača imunitet koji je na jesen može da bude posebno uzdrman. Tokom ovog godišnjeg doba virusi su brojni, pa se često borimo sa kašaljem, prehladom i temperaturom.

Zato je važno da održimo imunitet jakim. Već je dobro poznato da su zdrava hrana, redovna fizička aktivnost i dovoljna količina sna od presudnog značaja za zdravlje organizma, a čajevi samo mogu da pomognu. Prema riječima stručnjaka čajevi od korijena sladića i kurkume su odlični za jačanje imuniteta.

Čaj od korijena sladića

U narodu se čaj od korena sladića godinama koristi za ublažavanje kašlja, oporovak jetre, smanjivanje želudačnih problema. Zbog aktivnih sastojaka koje sadrži koren sladića čaj ima protivupalno dejstvo, a takođe ublažava grčeve i bolove. Čaj od korijena sladića koristi se i kod brojnih virusnih infekcija uključujući prehladu i grip. Ne preporučuje u slučaju ciroze jetre i bubrežne insuficijencije kao i u slučaju sniženog nivoa kalijuma u krvi.

Čaj od kurkume

Zbog brojnih blagodeti koje ovaj začin ima na organizam, zovu ga “žuto zlato”. Smanjuje hipertenziju, sprječava zgrušavanje krvi, ima protivupalna dejstva pa se često koristi i kao pomoć za bol u grlu. Čaj od kurkume može da se priprema sa sokom od pola limuna, malo cimeta i meda i kašičicom kokosovog ulja. Ovaj napitak pojačava imunitet i ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a koristi u nekim kulturama za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Tekst: Lepa&Srećna

Povezano

Najnovije