IMATE NEPRIJATAN MIRIS U NOSU: Evo zbog čega je, ovoga niste bili svjesni

Objavljeno:

Normalno je da povremeno osjetite neki neprijatan miris. Međutim, nekoliko problema povezanih sa sinusima, nazalnim prolazima i ustima mogu da izazovu loš miris koji izgleda kao da dolazi iz unutrašnjosti nosa a koji osjećaju i oni koji vas okružuju.

Loš miris u nosu u većini slučajeva nije zdravstveno stanje opasno po život, ali ako je loš miris ozbiljan ili hroničan, može negativno da utiče na kvalitet života i zahteva medicinsku pomoć.

Problemi koji mogu da izazovu loš miris u nosu

Ovo su 5 osnovnih problema koji izazivaju loš miris u nosu:

akutni i hronični sinusitis
infekcije usta ili zuba
suha usta
neka hrana, pića i lekovi
problemi povezani sa halucinacijama ili oštećenjem mirisa
Akutni ili hronični sinusitis

Osoba može osetiti loš miris u nosu ako ima akutni ili hronični sinusitis.

Infekcija sinusa, nazvana sinusitis, izaziva simptome kao što su upala sinusa i nazalna kongestija, što može da ometa osećaj mirisa. Ovo stanje može da izazove i loš zadah i iscedak izmenjene boje i lošeg mirisa u nosu i zadnjem delu grla, a sve to može da stvori loš miris u nosu. Akutni sinusitis obično traje oko 3-8 sedmioca, dok hronični slučajevi mogu trajati duže od 8 nedelja. Sinusitis obično uzrokuje jedna vrsta bakterija, mada mogu da ga izazovu i virusi, gljivice i plesni.

Loš miris u nosu i problemi sa zubima

U zubnim šupljinama mogu da ostanu zarobljene bakterije koje kada se razgrađuju oslobađaju neprijatne gasove kao što je sumpor. Karijes obično nastaje zbog propadanja zuba ili gingivitisa, što može uključivati upalu desni ili bolest desni.

Ovi neprijatni gasovi, koji postaju neprijatni mirisi, putuju kroz male otvore u zadnjem delu usta koji se povezuju sa sinusima i izazivaju loš miris u nosu.

Loša oralna higijena povećava broj čestica hrane koje ostaju u ustima i raspadaju se povećavajući rizik od razvoja lošeg ukusa ili mirisa u ustima. I problemi sa zubima mogu da povećaju rizik od razvoja plaka, debelog sloja bakterija koji može da izazove karijes i upalu tkiva između zuba i desni (stanje koje se zove parodontitis).

Espreso

Povezano

Najnovije