NADIMANJE STOMAKA NIJE NIMALO BEZAZLENO: To je prvi znak da se u tijelu razvija neka bolest

Objavljeno:

Prvi znaci da nešto nije u redu sa organizmom se manifestuju, upravo kroz bolove u stomaku

Bolovi i nadutost u stomaku mogu biti potpuno bezazlene prirode, ali nekada mogu da budu i prvi znak da se u tijelu razvija neka bolest. Po karakteru tih neprijatnih osjećaja, može se dosta tačno zaključiti šta im je uzrok.

Može biti riječ o intoleranciji na laktozu, ali i znak ozbiljnih dijagnoza poput raka. Treba napomenuti da uzrok nadimanja može biti i konzumiranje povrća, turšije, žitarica i mnoge druge hrane. Gutanje previše vazduha takođe može prouzrokovati nadimanje, na primjer, dok razgovarate dok jedete.

Evo kako možete saznati da li je vaše stanje bezazleno ili znak nečeg zabrinjavajućeg?

Uglavnom nadustost koja nije signal teških oboljenja nestane nakon nekoliko sati poslije obroka. Ako nelagoda potraje neuobičajeno dug vremenski period, do nekoliko dana, obratite se ljekaru.

Pored nadutosti, kada se radi o ozbiljnim zdravstvenim poremećajima, javlja se i neprijatan bol.

Dr Oz objašnjava da ako nadimanje remeti normalan život i javlja se često ima razloga za zabrinutost. Intenzivan bol koji ne prestaje je razlog da posjetite doktora. Ukoliko primjetite i krv u stolici, to može biti signal upale sluzokože crijeva.

Pored bolova i krvi ukoliko je nadimanje praćeno i naglim gubitkom kilograma, krajnje je vrieme da se javite stručnom licu.

Gubitak kilograma jedan je od najjasnijih znakova upozorenja da nadimanje signalizuje nešto što bi moglo biti ozbiljnije. Gubitak od nekoliko kilograma bez promjene režima ishrane ili uvođenja fizičke aktivnosti ne smijete ignorisati.

Sve ovo može ukazivati na tumor debelog crijeva, stomaka ili želuca. S obzirom da su ovo simptomi raka u najranijoj fazi, jako je važno otići na pregled, apeluju ljekari, kako bi se širenje bolesti spriječilo, prenosi Stil

Povezano

Najnovije