KAD JE HLADNO SPAVATE U ČARAPAMA: Evo šta radite svom organizmu

Objavljeno:

Hladni dani koji dolaze za neke od nas znače i otvaranje sezone spavanja u čarapama. Postoje oprečna mišljenja – neki ovaj potez smatraju lošim za cirkulaciju, dok nova istraživanja pokazuju – suprotno.

Mar de Carlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže uslijed procesa koji se zove distalna vazodilatacija, piše N1.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom dijelu tijela.

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minute duže i budili se 7,5 puta manje tijekom noći od onih koji su spavali bosi, prenosi B92.

“Niže tjelesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korištenje čarapa ili drugih metoda grijanja stopala može sniziti tjelesnu temperaturu i pomoći nam da brže zaspimo”, smatraju stručnjaci.

Povezano

Najnovije