DOBRE VIJESTI ZA OBOLJELE OD RAKA: Otkriven virus koji UBIJA ovu bolest!

Objavljeno:

Nova vrsta terapije koja koristi uobičajeni virus za inficiranje i uništavanje štetnih ćelija raka pokazuje obećavajuće rezultate već u ranim fazama ispitivanjima na ljudima.

Kako su rekli naučnici iz Velike Britanije, rak kod jednog pacijenta je nestao, dok su drugi primijetili smanjenje tumora. BBC piše da je lek u stvari oslabljeni oblik virusa herpes simpleksa – koji je modifikovan da ubije tumore. Biće potrebne veće i duže studije, ali stručnjaci kažu da bi injekcija na kraju mogla da ponudi spas za više ljudi sa uznapredovalim rakom.

Kšištof Vojkovski, 39-godišnji građevinar iz zapadnog Londona, jedan je od pacijenata koji su učestvovali u tekućem bezbednosnom ispitivanju prve faze, koje vodi Institut za istraživanje raka pri Fondaciji Rojal Marsden NHS fondacije. Rak pljuvačnih žlezda u blizini usta dijagnostikovan mu je 2017. godine. Uprkos operaciji i drugim tretmanima u to vreme, njegov tumor je nastavio da raste.

– Rečeno mi je da nema više opcija za mene i da zapravo dobijam negu da mi se olakša kraj života. Bilo je toliko razorno da je bilo neverovatno da su mi uopšte pružili šansa da se pridružim studiji – ispričao je.

Čini se da je kratak kurs terapije virusom – koji je posebno modifikovana verzija virusa herpesa koji obično izaziva herpes – izlečio njegov rak
– Dobijao sam injekcije svake dve nedelje tokom pet nedelja i one su su u potpunosti iskorenile moj rak. Već dve godine nemam kancer – ispričao je.

Injekcije, koje se daju direktno u tumor, napadaju rak na dva načina – invazijom na kancerogene ćelije i izazivanjem njihovog pucanja, i aktiviranjem imunološkog sistema.

Oko 40 pacijenata je isprobalo tretman kao deo ispitivanja. Nekima je data injekcija virusa, nazvana RP2, dok su drugi primili još jedan lek protiv raka – nazvan “nivolumab”. Nalazi, predstavljeni na medicinskoj konferenciji u Parizu, pokazuju da su tri od devet pacijenata koji su primali samo RP2, uključujući Kšištofa, primetili smanjenje tumora, a sedam od 30 koji su imali kombinovani tretman takođe su imali koristi. Neželjeni efekti, kao što je umor uglavnom su bili blagi.

Vodeći istraživač, profesor Kevin Harington, rekao je za BBC da su primećeni odgovori na lečenje bili „zaista impresivni“ u nizu uznapredovalih karcinoma, uključujući rak jednjaka i retku vrstu raka oka.

– Retko je videti tako dobre stope odgovora u ranoj fazi kliničkih ispitivanja, jer je njihov primarni cilj da testiraju bezbednost lečenja, a oni uključuju pacijente sa veoma uznapredovalim karcinomom na koje su drugi trenutno dostupni tretmani prestali da rade – objasnio je profesor i dodao: – Želim da vidim da li ćemo nastaviti da vidimo koristi dok lečimo sve veći broj pacijenata.

Ovo nije prvi put da naučnici koriste virus u borbi protiv raka. NHS je pre nekoliko godina odobrio terapiju zasnovanu na virusu prehlade, nazvanu T-Vec, za uznapredovali rak kože. Profesor Harington naziva RP2 dodatnom verzijom T-Vec-a.

– Imao je i druge modifikacije virusa, tako da, kada uđe u ćelije raka, efektivno potpisuje njihovu smrtnu presudu – potvrđuje Harington.

Dr Marianne Baker, iz Cancer Research UK, rekla je da bi ohrabrujući nalazi mogli promeniti tok liječenja raka.

– Naučnici su otkrili da virusi mogu da pomognu u lečenju raka već 100 godina, ali je izazov kako ih koristiti bezbedno i efikasno. Ova nova virusna terapija mnogo obećava u malom ranom ispitivanju, a sada nam je potrebno više studija da bismo saznali koliko dobro funkcioniše. Istraživanja sugerišu da je kombinovanje više tretmana moćna strategija, a virusne terapije poput ove mogu postati deo našeg alata za borbu protiv raka – zaključuje doktorka Baker.

Izvor: Pink.rs

Povezano

Najnovije