POJAVILA VAM SE MODRICA ISPOD NOKTA: Evo šta trebate odmah uraditi, NE ČEKAJTE NI SEKUNDU

Objavljeno:

Podljevi na nogama ili rukama, odnosno modrice, nastaju kao posljedica udarca ili ozljede, ali jednako tako se mogu pojaviti i sami od sebe te su u tom slučaju simptom određenog zdravstvenog stanja i u potrebno je posjetiti liječnika.

Zašto nastaju podljevi?

Podljevi ili hematomi nastaju kada se ozljede i oštete krvne žile ispod kože. Krv pri tome izlazi iz žila i odlazi u okolna tkiva i to uzrokuje promjenu boje kože. Na početku modrica je crvene i ljubičaste boje, a kako zacjeljuje tako i mijenja boju u smeđu, zelenu ili žutu.

Područje oko podljeva može biti natečeno ili bolno. Nekim ljudima se podljevi pojavljuju lakše i prije nego drugima. Tako će na primjer ozljede biti češće kod starijih ljudi i gotovo uvijek će se napraviti modrica jer im je koža tanja i trajat će dulje nego kod mlađih osoba. Podljevi su češći kod žena, kao i kod osoba kojima netko u obitelji lakše zadobiva podljeve pa će i oni sami lakše dobiti modrice.

Kako smanjiti podljeve na nogama?

Čim se udarite ili ozlijedite stavite hladan oblog na mjesto ozljede kako ne bi nateklo, ali i kako se ne bi napravio podljev. Možete koristiti i led, samo pazite da ne stavljate led direktno na kožu, već ga stavite u krpu i potom držite na podljevu pet do deset minuta.

Što mogu značiti podljevi na nogama?

Ako podljevi ne nastaju kao posljedica pada, udarca ili ozljede, već se pojave sami od sebe, to može biti znak nekih od zdravstvenih stanja ili bolesti. Evo o čemu se može raditi:

1. Nedostatak vitamina

Nedostatak određenih vitamina u tijelu može se primijetiti na noktima, ali i na drugim dijelovima tijela. Osobe kojima nedostaje vitamin C će dobiti skorbut koji onda rezultira podljevima na nogama. Kod nedostatka vitamina K osobe će lakše dobivati masnice jer se kod ovih osoba krv ne zgrušava dovoljno dobro. Nedostatak vitakođer može uzrokovati pojavu podljevu na nogama.

2. Autoimune bolesti

Neke bolesti kao što su lupus i reumatoidni artritis mogu izazvati podljeve koji nastaju sami od sebe. Jednako tako i određeni lijekovi kao što su koritikosterodi mogu utjecati na pojavu podljeva na nogama.

3. Bolesti jetre

Kada je jetra oštećena, tijelo teže stvara ugruške i zaustavlja krvarenje. Jedan od razloga pojave podljeva na nogama je i ciroza jetre.

4. Sepsa

Sepsa je opasna komplikacija infekcije koja se događa kada tijelo pretjerano reagira na infekciju i ispušta upalne kemikalije u krv koje potom mogu potaknuti zgrušavanje krvi i smanjiti protok krvi u udovima i unutarnjim organima, a onda dolazi i do podljeva.

5. Trombocitopenija

Ovo stanje se događa kada je nizak broj trombocita u krvi, koji su zaslužni za zgrušavanje krvi, a ovo znači da se krv ne može pravilno zgrušavati te može doći do krvarenja i pojave podljeva.

6. Bolesti krvi

Hemofilija ili drugi poremećaji krvi utječu na čestu pojavu podljeva na tijelu, a tako i na nogama.

Osim ovoga, na pojavu podljeva na nogama mogu utjecati i određeni suplementi u prehrani kao i neki lijekovi kao na primjer aspirin ili ibuprofen.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Kada se podljev na nogama pojavi bez nekog razloga i mjesto je bolno na dodir, vrijeme je za posjet liječniku. Jednako tako, ako se podljev ne povlači i ne smanjuje nakon tjedan dana ili ako se stalno vraća potrebno je za savjetovanje s liječnikom. Kod primjene novih lijekova uvijek je važno pratiti kako tijelo reagira na njih, a kada se pojave podljevi na nogama, važno je to i naglasiti liječniku.

Kako se tretiraju podljevi na nogama?

Ako podljevi nisu rezultat ozljede, već su se pojavili sami od sebe, liječnik će prvo pokušati otkriti uzrok podljeva raznim pretragama, a prvenstveno vađenjem krvi. Samo tretiranje podljeva na nogama će ujedno biti liječenje uzroka. Tako će kod nedostatka vitamina biti potrebno uzimanje vitamina kroz prehranu ili nadomjeske, a kod nekih će stanja koja uzrokuju podljeve biti potrebna transfuzija krvi.

Zaključak

Dakle, podljevi na nogama mogu se pojaviti kao posljedica udarca ili ozljede, ali jednako tako mogu biti i posljedica nekog stanja ili bolesti. Važno je reagirati ako se podljevi pojave sami od sebe i potražiti liječničku pomoć kako bi se otkrio i liječio uzrok problema. (novi.ba)

Povezano

Najnovije