DA LI NOSITE U KUĆI VUNENE ČARAPE? Evo šta vam znači za zdravlje, OVO MALO KO ZNA

Datum objave:

- Advertisement -

Vjerovali ili ne, vunene čarape sa sobom nose mnogo veće zdravstvene prednosti nego što to možemo i da pretpostavimo.

Vunene čarape su već odavno postale predmet historije i tradicije, starih naroda, tako su danas u upotrebi, sasvim drugačije i praktičnije, jeftinije, ali daleko manje zdravije od onih starih vunenih.

- Advertisement -

Vunene čarape ne samo što su izrađene od potpuno prirodnog materijala, već taj materijal sa sobom nosi mnogo veće zdravstvene prednosti, nego što se to naizgled može pretpostaviti.

- Advertisement -

Kako spavanje u vunenim čarapama utiče na naš organizam? Čitanjem ćete možda poželjeti da nabavite barem jedan par za tu svrhu.

Kada odemo na spavanje u vunenim čarapama, naš organizam tokom noći ima sposobnost da uspostavlja pravilnu tjelesnu, termo regulaciju, a na taj način uspostavlja se i harmonija u međusobnom funkcionisanju mozga i ostalih dijelova tijela.

Vunene čarape potiče cirkulaciju krvi u nogama, što je veoma bitno jer cirkulacija u perifernim dijelovima tijela, umije da bude znatno slabija od one koja bi mogla da se nazove zdravo.

- Advertisement -

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, nošenje vunenih čarapa podstiče pravilan protok životne energije, koju kineski stručnjaci nazivaju Chi energija i sprečava da nam ta energija odlazi u nepovrat putem stopala.

Spavanje u vunenim čarapama nam pomaže da brže utonemo u san. Statistika kaže, da se sa vunenim čarapama zaspi 15ak minuta ranije nego bez njih. Prijatan osjećaj toplote na nogama, koje nanose vunene čarape, sprečava pojavu noćnog znojenja i napada valunga žena u menopauzi.

Vunene čarape pomažu da se na stopalima zadrži njihova prirodna vlaga, naročito tokom zime, a to sprječava sušenje i pucanje kože na nogama, pogotovo ako prije spavanja na stopala nanesemo i neku hidratantnu kremu.

Ako vam zvuči suludo da i tokom ljeta spavate u vunenim čarapama, odmah slijedi razuvjeravanje. Vjerovali ili ne vuna je odličan izolator, tako da je u vunenim čarapama prijatno spavati i tokom ljeta, jer one nas zimi griju a ljeti hlade. U vunenim čarapama, ne samo da nećete imati problema sa znojenjem stopala, već one imaju i antibaterijsko dejstvo, što isključuje pojavu bakterijskih pa čak i gljivičnih infekcija na nogama. Kada je u pitanju spavanje u vunenm čarapama jedino o čemu morate voditi računa, jeste da trebate izbjegavati nošenje čarapa koje ste nosili preko dana ispod obuće. Svakako trebate voditi redovnu higijenu nogu, a to znači da noge prije spavanja svakako operete i dobro osušite.

Odabir boje vunenih čarapa, ovisi o vašem modnom okusu, jer je bitno da u krevetu budete u svom stilu.

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO