PRIRODNI LIJEKOVI koji ubrzavaju oporovak od MOŽDANOG UDARA- RECEPTI

Objavljeno:

Oporovak od MOŽDANOG UDARA:Na svakih 100.000 stanovnika u Srbiji, 300 se godišnje suoči s moždanim udarom.
Reč je o oboljenju koje nastaje usled oštećenja mozga, najčešće kao posledica poremećene cirkulacije.

Neki od krvnih sudova postaje zapušen ugruškom, pa kiseonik i hranljive materije ne stižu do mozga. Deo koji ne dobija neophodne nutrijente putem krvi – odumire. Sve to dovodi do infarkta mozga, koji čini oko 80 odsto svih moždanih udara. Ostatak čine slogovi što nastaju zbog prskanja zida krvnog suda i izlivanja krvi unutar mozga ili oko njega.

Kada je posredi moždani udar, simptomi obuhvataju iskrivljenost lica, otežano izgovaranje reći, trnjenje ili slabost jedne polovine tela. Dolazi do nemogućnosti kontrolisanja pokreta ruku ili nogu, koje prate vrtoglavice.

Hitno javljanje lekaru od presudne je važnosti budući da svakog minuta nestaju milioni moždanih ćelija.
Prvi simptomi blagog moždanog udara, skoro uvek prolaze neopaženo. Za razliku id njih jači šlog se najavi i nekoliko nedelja unapred, dok ovaj lakši retko primećujemo. Ipak, najveći problem je što se jedni i drugi lako ignorišu. Razlog tome je svakodnevni stres i iscrpljenost, kojima se svi ti rani znaci pripisuju.

Predznaci moždanog udara javljaju se u kraćim epizodama, primećuje se problem u govoru (mucanje), manjak koncentracije i pažnje. Ponekad se manifestuju i kroz osećaj slabosti i opštu malaksalost. Osobi ponestaje kiseonika i lako gubi dah.

Ako kojim slučajem nastupi gubitak pamćenja ili delimična oduzetost govora, hitno se javite lekaru.

Svi ti nagoveštaji šloga mogu u potpunosti isčeznuti za samo par minuta ili nekoliko časova. Isto tako oni uzrokuju i ozbiljna oštećenja mozga. Tada dolazi i do paralize ruku i nogu. Ona se može manifestovati i kroz ukočenost lica.
Najteži simptomi moždanog udara idu sa mučninom, intenzivnom glavoboljom i gubitkom svesti, takav pacijent se hitno hospitalizuje.

Sprečite na vreme
Moždani udar može se sprečiti ako se vodi računa o svim faktorima rizika.

Na cigarete bi trebalo zaboraviti, kao i na alkoholne naptike. Oboljenja koja mogu doprineti nastanku šloga treba držati pod kontrolom, a obavezna je i promena stila života. Tu se akcenat pre svega stavlja na fizičku aktivnost (dovoljno je svakodnevno šetanje) i izbegavanje stresnih situacija.

Savet plus: radite svakodnevno lagane vežbe, ako je dan sunčan i lep vozite bicikl, šetajte, lagano trčite ako vam zdravlje to dozvoljava.

Preporučena ishrana
Sada kada znamo kako dolazi do moždanog udara, prva i najvažnija stvar je prevencija. Kad je reč o ishrani, korišćenje rafinisanog šećera i kuhinjske soli trebalo bi svesti na minimum. Preporučuje se i oprez prilikom konzumiranja masti životinjskog porekla.

U najvećoj meri uzrok je nezdrava ishrana i manjak kretanja. Svima se preporučuje sveže voće i povrće (najviše citrusno). Nemojte izostaviti ni beli luk, a masna riba obavezna je na trpezi bar triput nedeljno. Obroci sa zdravim integralnim žitaricama takođe svakodnevno trebate imati na vašem meniju.

Dragoceni limun jedite što češće
Bogat vitaminom C, limun nije samo odlična prevencija protiv moždanog udara već se koristi i tokom oporavka od šloga. U narodnoj medicini obično se upotrebljava u različitim kombinacijama

Limun i pomorandže
Oljuštite 2 limuna i 2 pomorandže. Uklonite koštice pa sameljite voće u mašini za mlevenje mesa. Potom dodajte 2 kašike meda i dobro izmešajte. Preparat stavite u staklenu teglu i ostavite nek odstoji jedan dan na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider. Uzimajte po kašiku mešavine triput dnevno – možete je razmutiti u šolji čaja.

Kombinacija sa medom
Sameljite 1 kg limuna u mašini za mlevenje mesa i to pomešajte sa kilogramom domaćeg meda. Čuvajte u frižideru, a uzimajte svakog jutra po jednu kašičicu na prazan stomak, uz 1 čen belog luka.

PRIRODNI LEKOVI koji ubrzavaju oporavak
Lekoviti četinari
Tanini iz borovih šišarki zaustavljaju uništavanje moždanih ćelija. Oni pospešuju cirkulaciju u mozgu i staju na put problemima poput paralize lica i otežanog govora. Ukoliko se simptomi moždanog udara već manifestuju obavezno primenite ovu prirodnu terapiju.

Šišarke su najefikasnije ako se upotrebljavaju u obliku tinkture. Ipak, nekim pacijentima se ne preporučuju preparati što sadrže alkohol, pa oni mogu koristiti čaj.

Priprema tinkture od borovih šišarki
Teglu zapremine jednog litra rastresito napunite borovim šišarkama, a potom do vrha nalijte šljivovicom. Dobro zatvorite i ostavite nek stoji na tamnom mestu dve nedelje. Svakodnevno teglu više puta protresite, a zatim procedite kroz gazu.

Uzimajte po jednu kašičicu tinkture triput dnevno. Lečenje traje tri nedelje, a pre ponavljanja treba napraviti jednonedeljnu pauzu.

Čaj sa borovim šišarkama
Pet sitno iseckanih šišarki bora ubacite u 500 ml ključale vode. Kuvajte pet minuta na tihoj vatri, ostavite neka odstoji nekoliko minuta, a potom procedite. Pijte po četvrtinu šolje triput dnevno posle jela.

Tinktura i čaj od smreke
Osim borovih i šišarke smrče (smreke) mogu pomoći u oporavku posle moždanog udara. Potrebno je napraviti tinkturu, koja se kasnije meša s jabukovim sirćetom.

Priprema tinkture:

U staklenu teglu sipajte 5 šišarki smrče i prelijte ih sa 2,5 dl šljivovice. Teglu dobro zatvorite i ostavite da deset dana odstoji na tamnom mestu. Procedite i dodajte punu kašičicu jabukovog sirćeta. Uzimajte po kašičicu tinkture dnevno, najbolje razblaženu u šolji čaja. Terapija traje šest meseci.

Moćna imela
Napitak sa listovima i grančicama bele imele može biti odličan saveznik tokom oporavka od šloga. Ova biljka je naročito efikasna u kombinaciji s japanskim bagremom, poznatim i kao sofora.

Blagotvorni čaj
Jednu kašiku imele prelijte sa 5 dl hladne vode i ostavite nek prenoći. Ujutru malo zagrejte pa procedite. Pijte na svaki sat vremena po gutljaj čaja. Terapija šloga traje dva meseca.

Delotvorne kupke od lekovitog bilja
Blagotvorne kupke odlične su za prevenciju, čak i kada simptomi moždanog udara još nisu ni nastupili. Takođe, ukoliko su pojedini delovi tela posle šloga oduzeti, provereno ublažavaju tegobe

Žalfija
Tri čaše žalfije prelijte sa dva litra ključale vode. Ostavite nek odstoji sat vremena, procedite pa tečnost sipajte u toplu kupku. U njoj treba provesti najviše 20 minuta, ali vodite računa da srce tokom boravka u kadi bude iznad vode.

Pored kupke u prevenciji šloga možete koristiti i čaj lista žalfije.

Hajdučka trava
Sto grama hajdučke trave preko noći potopite u pet litara vode. Ujutru zagrejte, procedite i dodajte vodi za kupanje. Na isti način možete pripremiti i sedeću kupku sa rastavićem.

Majčina dušica
U 5 l vode preko noći potopite 200 g majčine dušice. Ujutru zagrejte i proceđenu tečnost dodajte vodi za kupanje. U kadi provedite najviše 20 minuta, vodeći računa da vam srce bude izvan nivoa vode

kucnilekar.com

Povezano

Najnovije