(RECEPT) NARODNA TINKTURA PROTIV VISOKOG TLAKA: Medvjeđi luk je pravi saveznik našega zdravlja!

Objavljeno:

Medvjeđi luk (Allium ursinum) je vrsta samonikle jestive biljke iz potporodice lukovki (Allioideae) porodice zvanikovki (Amaryllidaceae). Srodan je luku i češnjaku. Narodni nazivi su još: crijemuš, srijemuš, divlji luk i šumski luk.

Svi su dijelovi biljke jestivi – lukovice, listovi, pupoljci, peteljke cvjetova, cvijet i nezreli, zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvjetne stapke.

Medvjeđi luk može između ostalog utjecati na snižavanje krvnog tlaka. List sadrži do 0,73 % vitamina C. U principu se može koristiti kao i bijeli luk, no smatra se da mu je djelovanje jače. Povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje. Neke znanstvene studije pripisuju mu i antikancerogeno i antivirusno djelovanje.

Važna napomena: Ako nemate iskustva, nemojte ni pokušati brati medvjeđi luk jer je veoma sličan otrovnim biljkama kao što su mrazovac, đurđica i čemerika. One nemaju miris luka, što je važna razlika. No konzumacija mrazovca može dovesti i do smrti.

Recept za tinkturu medvjeđeg luka protiv visokog tlaka

Očistite 250 g lukovica i stavite ih jednu po jednu u staklenu bocu, u koju ste prethodno ulili četiri prsta rakije komovice 40 grada. Lukovice potom izgnječite drvenom kuhačom, a zatim dobivenu kašu prebacite u bocu tamnog stakla i dolijte ostatak rakije (do jedne litre).

U boci treba ostati dovoljno mjesta za povremeno protresanje i miješanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procijediti kroz gazu, po mogućnosti čuvati u hladnjaku u zatvorenoj boci.

Preporučuje se uzimanje jedne žličice (10 do 20 kapi) tinkture ujutro i uvečer, pomiješane s pola čaše mlijeka ili jogurta. Ako se uzima mlijeko, ono ne smije biti vruće.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

dnevno.hr

Povezano

Najnovije