KAKO NAJBRŽE OBORITI ŠEĆER NAKON JELA: Ukusno piće reguliše glukozu vrlo brzo…

165

Nivo šećera u krviznačajno raste nakon obroka koji se sastoji od ugljenih hidrata, jer se oni razlažu brže u glukozu nego bilo koji drugi sastojci hrane.

Takav je, na primjer, hljeb koji ima visok glikemijski indeks. Upravo je on i upotrebljen u studiji istraživača sa Univerziteta Pariz-Sakle koji su analizirali mogućnosti da se šećer što prije snizi poslije jela.

Ispitanicima su, poslije 100 grama hljeba, davali tri vrste napitka: jednima crni čaj, drugima vodu a trećima sok od limuna. Rezultati su pokazali da najbrže dejstvo ima limunov sok, koji značajno smanjuje glikemijski odgovor organizma. Prema studiji francuskih istraživača, nivo šećera u krvi bio je manji za oko 30 odsto, u roku od 35 minuta. Oni ističu da je time potvrđen sličan efekat koji je zabeležen kod drugih kiselih pića.

Zaključuju da se vrlo jednostavnim postupkom možete se smanjiti uticaj ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi – uključivanjem kiselih napitaka u obrok. Takođe, razlaganje na glukozu će se usporiti ako se uz hleb jede i neko voće, pa čak i povrće.

Ovo se naročito preporučuje svima koji pate od dijabetesa 2. Naime, za regulaciju šećera zadužen je hormon insulin, a upravo kod njih je njegovo lučenje poremećeno.

Novi.ba/lepaisrecna.rs