DOKTOR SOLAKOVIĆ OTKRIVA KAKO JABUKE UTIČU HOLESTEROL I ZDRAVLJE ZUBA

Objavljeno:

Doktor Emir Solaković, koji je veoma aktivan na društvenim mrežama na kojima dijeli savjete vezane za zdravu ishranu i zdrav način života, pa je tako otkrio da jabuke na najbolji način smanjuju loš holesterol i da je potrebno svaki dan jesti po jednu jabuku.

  • Jabuke sadrže fenole, koji imaju dvostruki efekat na tvoj holesterol. Smanjuju loši holesterol, a u isto vrijeme povećavaju dobar holesterol. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana. Najznačajniji je pektin, koji snižava novi lošeg holesterola (LDL) na način da podstiče tvoje tijelo da ga iskoristi, umjesto da ga taloži. Novo istraživanje pokazuje da svakodnevno jedenje jabuke možeznačajno poboljšati zdravlje srca kod srednjovječnih osoba i to samo u mjesec dana! – kaže Solaković.

Dodaje kako su oni koji su jeli jabuke svakodnevno tokom četiri sedmice spustili „loš holesterol“, odnosno lipoprotein niske gustoće LDL u krvi za 40 posto.

  • Uzimanje kapsula, koje sadrže polifenole, vrstu antioksidanta nađenog u jabukama, imalo je sličan, ali ne i toliko jak efekat na zdravlje srca, kao ishrana jabukama. Imamo ogroman efekat protiv LDL-a, koji oksidira sa samo jednom jabukom dnevno tokom četiri sedmice. Istraživanje je takođe pokazalo kako jedenje jabuka ima učinak na antioksidanse u pljuvačci, čime djeluje i na zdravlje zuba.

Naučna istraživanja su pokazala da samo jedna jabuka dnevno može smanjiti novo holesterola u krvi za 8 posto – 11 posto, dok dvije jabuke dnevno mogu čak 16 posto.

hayat.ba

Povezano

Najnovije