Burzitis i tendinitis, upala tetiva korijena šake i ramena – PRIRODNO LIJEČENJE

Objavljeno:

Burzitis je upala serozne kosti, napunjene tečnošću koja učestvuje u podmazivanju zglobova ne mestima gde mišići i tetive dodiruju kosti.

Tenditis je upala tetiva, čvrstog, jakog, elestičnog tkiva koje vezuje mišiće za kosti.

Pojednostavljeno rečeno tendinitis je upala korena šake, a burzitis ramena.

Oba ova termina se često koriste naizmenično jer je kesa smešetena pored veze; tetiva – kost, tako da oba stanja stvaraju bol u oblasti zglobova. Ove dve nesreće često idu zajedno, mada su, kao što se i vidi, dve različite vrste tegoba.

Promoted Content

Ovakve vrste tegoba javljaju se kao posledica bavljenja sportom, kao što je teniski lakat, kao i poslovima koji iziskuju veliki broj ponavljanja istog pokreta, kao što su stolarski ili mesarski zanat.

Kako – god ih nazvali, burzitis i tendinitis zaista donose bol. A posebno je zanimljivo da oba oboljenja zahtevaju istu vrstu lečenja. Fizijatri obično leče burzitis, tendinitis i slične tegobe podvrgavanjem pacijenata odmoru i lekovima koji otklanjanju bolove i smanjuju upalu, kao što su aspirin i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, kao i kortikosteroidima.

Odmaranje zglobova obolelog od tendinitisa i burzitisa je odlična zamisao. Kesice sa ledom takođe bi mogle da pomognu da se suzbije bol i upala. Ali, nažalost, ne možete računati da će led doneti potpuno olakšanje.

I dok uzimate aspirin i ostale lekove koje vam je fizijatar preporučio mi vam u daljem tesktu nudimo brojne mogućnosti prirodnog lečenja.

Vrba ( Salix, različite vrste )

Kora vrbe je prirodni aspirin. Tu su i medunika i zimzelen. Svi oni sadrže salicate, prirodne preteče aspirina. Savet je da napravite čaj s jednom ili dve kašičice sušene biljke koje će te preliti šoljom kipuće vode i pustiti da ključa 20 minuta. Popijte po šolju čaja dva ili tri puta dnevno. Možete probati i sa kašičicom tinkture. Zapamtite, ipak, ukoliko ste alergični na aspirin, ne treba da koristite biljke koje imaju sličan sastav kao aspirin.

Đumbir ( Zingiber officinale )

U Aziji, đumbir ima dugu tradiciju kao lek protiv burzitisa, Savet je da ga koristite za lečenje burzitisa u kombinaciji sa ananasom uz malo sladića.

Ehinaceja ( Ehinacea, različite vrste )

Prema izjavi Majkla Mura, jednog od vodećih američkih travara, ova biljka je blagotvorna za saniranje povreda vezivnog tkiva, kao što su teniski lakat, skijaško koleno, trkački članak. Sve ove povrede su, zapravo, određeni tipovi tendinitisa. On preporučuje dozu od 15 miligrama tinkture ehinaceje sve dok se otok i bol ne smanje. To je znatna količina tinkture, međutim, ehinaceja nije opasna ( mada može da prouzrokuje utrnulost ili peckanje na sluzokoži jezika ) pa vredi pokušati.

Rastavić ( Equisetum arvense )

Rastavić je jedan od najbogatijih prirodnih izvora silicujuma, a neki kažu da se u ovoj biljci nalazi u obliku koji je posebno pogodan da ga organizam apsorbuje. Neke studije pokazuju da silicijum igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i elastičnosti hrskavice i vezivnog tkiva, na primer, tetiva. ( Hrkavica čini značajan deo zgloba ).

Ukoliko rešite da probate ovu biljku, možete da napravite čaj od 5 kašičica suvog rastavića, kašičice šećera i 2,5 dl vode. Šećer je ovde bitan jer čini da biljka izbaci više silicijuma. Ovu smešu pustite da provri, zatim smanjite vatru i ostavite da krčka oko tri sata. Procedite i pijte hladan čaj.

Ostale biljke koje sadrže silicujum su: ječam, krastavac, peršun, kopriva, orasi, brazilski orah, orah, indijski orah, pistaći, boranija i repa.

Sladić ( Glycyrrhiza glabra )

Sladić u svakom pogledu može biti podjednako delotvoran u lečenju burzitisa i tendinitisa kao i obično propisani lek hidrokortizon. Osim toga, biljka nema ni jedno od uobičajenih neželjenih dejstava kao prilikom korišćenja hidrokortizona, kao što su povećanje telesne težine, teško varenje, nesanica i smanjenje otpornosti na infekcije. Samo na osnovu ovih činjenica vredi ga isprobati. Ukoliko koristite sladić u normalnim dozama, a to je oko tri šolje dnevno, nećete imati nikakvih problema sa neželjenim dejstvima.

Upozorenje!

Unošenjem većih količina sladića ( više od oko 3 šolje dnevno ) i njegove dugotrajne potrebe može da prouzrokuje glavobolju, letargiju, zadržavanje soli i vode, nagli gubitak kalijuma i visok krvni pritisak.

Ananas ( Ananas comosus )

Ovo ukusno voće sadrži enzime koje razlažu proteine. Jedan od ovih enzima – bromelain – naročito je značajan jer poseduje antiinflamatorna svojstva. Ananas ublažava isceljenje povreda zgloba i tetiva.

Mnogi koji se bave atletikom veruju da ananas leči uganuća i tendinitis. Neki sportisti jedu mnogo anansa pre i posle napornih treninga da bi zaštitili tetive, budući da je tendinitis jedan od njihovih najvećih problema. Sadržaj bromelaina u ananasu nije toliko visok, ali svakako da pomaže. Dodavanjem svežeg ananasa, kao i njegovog soka, ne može škoditi vešem jelovniku ukoliko patite od pomenutih bolesti. Papaja sadrži enzim sličan onom ananasu, tako da svom jelovniku možete dodati i nešto ovog voća.

Tušt ( Portulaca oleracea ) i druga hrana koja sadrži magnezijum.

Magnezijum je značajan mineral za razvoj mišića, kostiju i vezivnih tkiva. Kako je zeleno lisnato povrće dobar izvor ovog minerala, imamo odličnu mešavinu za salatu bogatu magnezijumom. Da biste je pripremili stavite bilo koje od sledećih sastojaka koji su vam na raspolaganju u proizvoljnom odnosu u vašu salatu: svež tušt, grašak, spanać i zelenu salatu, Pospite malo makovog semena preko salate, pošto je i makovo seme bogato magnezijumom.

Kopriva ( Urtica dioica )

Ova trava bogata silicijumom uživa široku primenu u narodu za lečenje kostobolje i reumatizma, što znači da je već dugo u upotrebi kod lečenja inflamatornih stanja na zglobovima. Iz tog razloga, čini se da primena ove biljke može da bude veoma delotvorna.

Kurkuma ( Curcuma longa )

Doktor Džozef i prirodnjak dr Majkl Mari, autori knjige “Priručnik prirodne medicine”, zabeležili su da se kurkumin, jedinjenje kojeg ima u izobilju u kurkumi, pokazao isto toliko delotvoran kao i kortizon u lečenju nekih oblika upala. Oni savetuju istovremeno uzimanje 250 – 500 mg kurkumina i 250 mg bromelaina, između obroka.

Ove sastojke možete naći izolovane u prodavnicama zdrave hrane ili bolje snabdevenim apotekama, ali pokušajte da u njima uživate što više možete. Opredelite se za zreo ananas, zbog količine, bomelaina, sa kurkumom, zbog značajne količine kurkumina. Razmislite o voćnoj salati napravljenoj od ananasa i papaje, začinjenom đumbirom i krkumom. Izuzetno je ukusna.

Kad god je moguće, jedite što više namirnica, u ovom slučaju, ananasa i papaje, i u opšem slučaju svih ostalih namirnica jer imaju više isceliteljskih moći od bilo koje izolovane supstance.

Povezano

Najnovije