PREMA BIH SE KREĆU DVIJE HLADNE FRONTE UZ KOJE DOLAZI I POJAČAN SJEVERAC: EVO KAKVO VRIJEME NAS OČEKUJE

Objavljeno:

Do sredine sljedeće sedmice čekaju nas dvije jače hladne fronte koje će donijeti pojačan sjeverac te kišu i snijeg.

Prva fronta stiže od sutra poslijepodne i moguće da će u noći na nedjelju nizinama na sjeverozapadu i sjeveru Bosne pored kiše donijeti lokalno susnježicu i snijeg. U ostatku zemlje padavine većinom u prvom dijelu nedjelje.

Nakon današnjeg vedrog i toplog dana uz temperature do 21°C koliko je izmjereno u Banja Luci, u noći na subotu(sutra) će po visini doći do porasta vlažnosti će tako sutrašnje jutro i prijepodne većinom proteći u znaku povećane visoke oblačnosti(cirusi) kroz koju će se sunce probijati. Sutrašnje jutro i prijepodne većinom toplo, obzirom da ćemo idalje biti pod toplim južnim strujanjem uz slab do umjeren jugo pa će tako temperatura oko sredine dana iznositi 12 do 17°C.

Usporedo sa probijanjem vlažnosti po visini i u nižim slojevima atmosfere će od ranih jutarnjih sati sutrašnjeg dana sa sjevera doći do postepenog povećanja vlažnosti pa će se tako do sutra sredine dana naoblačiti u sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima Bosne.

Od sredine dana proboj hladnog fronta, najprije na sjeveru i sjeveroistoku Bosne uz umjeren do na udare jak sjeveroistočni vjetar kojeg će kasnije biti u većem dijelu Bosne te uz pad temperature. U Hercegovini i na zapadu Bosne bez pojačanog sjeveroistočnog vjetra.

Uz hladnu frontu i formiranjem plitkog ciklona iznad Jadrana u popodnevnim i večernjim satima subote doći će do postepenog naoblačenja u cijeloj zemlji. Padavine će krajem dana ili u ranim večernjim satima subote najprije zahvatiti sjeverozapad i sjever Bosne, tu će se ujedno i najduže zadržati, sve do ranih jutarnjih sati nedjelje(20.02.). Od ranih jutarnjih sati nedjelje(20.02.) pa do nedjelje poslijepodne slijedi premještanje padavina sjeverozapada dalje na ostatak zemlje. Po prestanku padavina u nedjelju ujutro i prijepodne smanjenje oblačnosti na sjeverozapadu i sjeveru Bosne, a kasnije u nastavku dana odmicanjem padavina razvedrit će se u cijeloj zemlji.

Padavine u nizinama većinom obliku kiše, te snijega u višim krajevima. U noći na nedjelju kiša lokalno u nizinama sjeverozapadne i sjeverne Bosne može preći u susnježicu i snijeg. U ostatku zemlje, izuzev zapada Bosne i u Hercegovini, nulta izoterma će za vrijeme padavina ići na oko 600 ili 700 m pa tako je prolazan snijeg moguć iznad 600 mnv, s tim da uz jači intenzitet padavina snijeg se može spustiti na oko 350-400 mnv. Na zapadu Bosne i u Hercegovini snijeg samo na višim planinama.

Nova hladna fronta, ovog puta dosta brža, u ponedjeljak poslijepodne i navečer. Projuriće preko nas donoseći prolazno jak do na udare olujan sjeverac, kišu i snijeg…. o njoj malo kasnije.

Na slici prognozirana količina padavina od sutrašnje fronte/ciklona prema ECMWF modelu.

Povezano

Najnovije