DA LI SE JAVLJA BOL KOD KARCINOMA JAJNIKA: Tegobe liče na bolesti crijeva, ovo su SIMPTOMI po kojima se razlikuje

Objavljeno:

Lečenje raka jajnika u velikoj meri zavisi od toga koliko će se rano otkriti simptomi!

Simptomi karcinoma jajnika ponekad podsećaju na nuspojave sindroma iritabilnog kolona ili neke druge, manje opasne bolesti. Koje su razlike na koje treba obratiti pažnju?

Stalno nadimanje i otečen stomak treba da budu ozbiljni znaci upozorenja. Svaka neprijatnost u stomaku koja duže traje, kao i nelagodnost koju osećate u pubičnoj regiji može da bude simptom da je u pitanju karcinom jajnika. Baš su ovo tegobe koje lekari često pomešaju rak sa problematičnim varenjem.

Slično tome, pacijentkinje se žale i na osećaj sitosti vrlo brzo nakon jela, ali ono na šta doktori moraju da obrate i dodatnu pažnju jeste pojačan i učestao nagon za mokrenjem.

Nešto ređe se javlja i vaginalno krvarenje mimo redovnih menstrualnih ciklusa, bol tokom seksualnog odnosa, zatvor, kao i neredovna menstruacija ili njen izostanak. Pacijentkinje mogu patiti i od mučnine, gubitka apetita i telesne težine.

Rano otkrivanje raka jajnika je od izuzetnog značaja, jer je prognoza za izlečenje mnogo bolja. Zato je neophodno raditi redovne ultrazvučne preglede, a u slučaju bilo kakve sumnje, potrebni su i snimak skenera i magnetne rezonance.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano

Najnovije