2 LIJEKA KOJA SE KUPUJU BEZ RECEPTA NIKAD NE UZIMAJTE ZAJEDNO: Zimi se najčešće koriste, POSLJEDICE SU OPASNE

67

Većina nas vjeruje da je uzimanje lijekova koji “ne idu na recept” potpuno bezopasno, jer za njih nije potrebna konsultacija i recept od ljekara. Međutim, postoji velika opasnost od pogrešnog kombinovanja lijekova, a što može da dovede do ozbiljnih i opasnih posljedica.

Stručnjaci su imenovali jedan ovakav “loš par”, koji je i te kako štetan po zdravlje.

Ako redovno uzimate antihistaminike za liječenje alergija, ne bi trebalo da ih kombinujete sa lijekovima protiv bolesti kretanja koje mnogi uzimaju prije dugih putovanja, a posebno tokom zime. Stručnjaci ističu da ova dva lijeka mogu da izazovu iznenadnu i jaku pospanost, a koja može biti veoma opasna ako ste na putu, posebno ako vozite.

Stvar je u tome što ovi lijekovi mogu da izazovu blagu pospanost kada se uzimaju, a njihova kombinacija udvostručuje količinu aktivnog sastojka.

“Budite oprezni kada kombinujete antihistaminike protiv alergija kao što je difenhidramin sa lijekovima protiv mučnine kao što je dramina. Njihovi slični aktivni sastojci mogu da dovedu do prekomerne pospanosti”, kaže Nikol Gatas, docent farmakologije.

Dobra vest je da ako već uzimate antihistaminike, oni mogu da pomognu kod mučnine izazvane kretanjem, navodi The Cleveland Blade.

“Ako antihistaminici nisu dovoljno efikasni za lečenje mučnine izazvane kretanjem”, kaže Gatas, “možete da pređete na lekove sa drugim aktivnim sastojkom koji ne izaziva pospanost”, zaključio je farmakolog.

MONDO