POSEBAN OPREZ AKO STE PUŠAČ: Pogledajte šta znači kada imate bijeli jezik

99

Posebno oprez za pušače. Evo šta znači kada imate bijeli jezik: Bijeli jezik se može javiti ukoliko nismo dugo unijeli tečnost. Ipak, nekada može ukazivati na neka druga stanja. Čak i ozbiljnija. Bijeli jezik se može javiti nakon upotrebe antibiotika, ali može ukazivati i na gljivične infekcije. Često se pojavljuju kod dojenčadi ili starijih osoba.

Osobe sa dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama.  Oralni inhalati za astmu također mogu dovesti do ovog stanja.  Nekada može značiti nešto ozbiljnije. Pušači su skloni stanju koje se označava leukoplakija, a predstavlja bijelu prekanc.eroznu leziju usne šupljine.

Treba otići ljekaru i provjeriti o čemu je riječ. Lichen planus je rijetko stanje 0sipa koje također može da uzrokuje nastanak bijelih pruga na jeziku.  osip se pojavljuje na podlakticama, oko zglobova i drugim mjestima. 0sip se prvo javlja na jeziku, a opet su sklonije osobe koje puše.

Ukoliko smanjite ili prestanete sa pušenje, vidjet ćete kako se povlače ovi simptomi.  Ovo su bili neki uzroci nadamo se da ih nećete ignorisati i da ćete voditi računa o svom zdravlju.  Provjerite opet kod ljekara da budete sigurni.