7 ALARMANTNIH ZNAKOVA DA VAM PANKREAS NE RADI KAKO TREBA: Ove simptome ne smijete da IGNORIŠETE

68

Pankreas je veoma važan organ, za koji mnogi ljekari kažu da je kao drugo srce

Rak pankreasa je veoma opaka bolest koja je odnijela život čak tri velike ličnosti, a to su Merima Njegomir, Marinko Rokvić i Marinko Madžgalj.

Tumori pankreasa mogu da budu egzokrini i endokrini, pri čemu ovi drugi mogu da narastu i do deset centimetara prije nego što se pojave “konkretniji” simptomi koji bi vas zabrinuli – bolovi i izbočine, gubitak tjelesne težine, uvećana slezina.

Međutim, zbog toga što simptomi često izostanu, do postavljanja dijagnoze prođe previše vremena i oko 85 odsto ljudi se javi kada je rak metastazirao na jetru ili pluća.

Ovo su simptomi koje ne smijete da ignorišete:

  1. Bol u leđima ili želucu

Čest bol u stomaku ili pri sredini leđa može da bude uzrokovan tumorom. U zavisnosti od položaja i veličine, tumor može da pritiska organe u blizini pankreasa i da blokira probavni trakt, a može da se desi i da pritisne živac.

  1. Problem sa varenjem

Tumor može da blokira ili uspori probavne procese, pa je moguće da se, pored probavnih smetnji, jave gubitak apetita i mučnina.

  1. Nadutost

S obzirom na to da može da izazove probleme sa varenjem i probavom, nije neočekivano da rak pankreasa dovede i do nadutosti, gasova, kao i nakupljanja tečnosti u stomaku, piše sajt Kancer.rs

  1. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak kilograma koji nema jasan uzrok može da bude uzrokovan poremećenom probavom zbog raka. Takođe, i sam tumor može da utiče na način na koji tijelo koristi kalorije i proteine i tako podstakne sagorevanje kalorija, razgrađivanje mišića, ali i smanjen apetit.

  1. Promjena u izgledu stolice

Mnogi oboleli od raka pankreasa imaju dijareju, zatvor ili oba problema. U slučaju proliva javljaju se vodenaste, masne i stolice izrazito jakog mirisa, a sve to uzrokovano je nedovoljnom količinom enzima. Usporen metabolizam koji može da se javi kod obolelih do ovog oblika raka, može da uzrokuje i zatvor, odnosno suhe i tvrde stolice.

  1. Žuta koža i oči

Nakupljanje bilirubina može da se dogodi ako tumor blokira žuč, uslejd čega se javlja žutilo kože i očiju. Takođe, može da se javi i svrab kože, tamniji urin i svetlija boja stolice.

  1. Dijabetes

Šećerna bolest je inače jedan od faktora rizika za rak pankreasa, a istraživanja su pokazala da nagli početak dijabetesa tipa 2 kod osoba starijih od 50 godina može da bude rani simptom raka.

Takođe, znak za uzbunu treba da bude i nagla promjena nivoa šećera u krvi kod dijabetičara koji su prethodno imali kontrolisan dijabetes.