Zašto nakon svakog odlaska u WC morate da se operete: Zbog glupe sramote žestoko rizikujete!

64

Ako niste u mogućnosti da osvježite intimne dijelove vodom i sapunom, potrudite se da uz sebe uvijek imate makar vlažne maramice.

Postoje dva razloga zašto klasičan toalet papir nije najbolji izbor za brisanje anusa, tvrde ljekari, piše “24sata“.

Prvi je to što ne ukloni ostatke izmeta u potpunosti, a drugi opasnost od oštećenja tkiva oko anusa i pojave hemoroida ukoliko to područje pretjerano brišete, kao i povećan rizik od infekcije mokraćnog sistema kod žena (ako se ne briše od vagine prema anusu, već obrnuto).

Šta je bolji izbor?

Stručnjaci kažu da je najbolji izbor pranje intimnih dijelova nakon svake obavljene nužde. Ili, ako niste u mogućnosti da se operete, obrišite intimne dijelove vlažnom maramicom.

Iako je ovo tema o kojoj je mnoge ljude sramota da pričaju, glumci Vil Smit i Terens Hauard javno su o tome progovorili:
“Uzmite čokoladu, razmrljajte je po drvenom podu pa pokušajte to da obrišete suvim papirom. Zato je važno da nabavite vlažne maramice. Svi koji koriste suhi toalet papir, ne čine sebi nikakvu uslugu“, objasnio je Vil Smit i dodao kako je za njega otkriće vlažnih maramica bilo nevjerovatno iskustvo koje želi da podijeli sa drugima.

Njegov kolega Terens Hauard je izjavio za Elle kako on “ne vjeruje ženama koje koriste toalet papir.”

“Ako koriste suhi papir, tada ne obrišu sve. Jednostavno ostaje nečisto. Dakle, ako uđem u kuću neke žene i vidim toalet papir, objasniću joj to“, rekao je Hauard.

U nekim zemljama, poput Japana, Italije, Španije i Grčke, ljudi imaju naviku da koristiti bide nakon obavljanja nužde – voda i sapun ipak su najbolji izbor. Japanci čak masovno koriste moderne bidee ili šolje sa ugrađenim prskanjem i sušenjem.

Izvor: Haber.ba