NAJBRŽI I NAJLAKŠI NAČIN DA ZAGRIJETE AUTO ZIMI: Čim sjednete za volan uradite 1 stvar i BIT ĆETE NAM ZAHVALNI

Objavljeno:

Od svih situacija koje moramo da istrpimo zimi, vjerovatno je najgora ona kad sedimo u ledenoj automobilskoj kabini, posmatramo svoj smrznuti dah i čekamo desetak minuta da se auto zagrije.

Međutim, nasuprot ustaljenom vjerovanju, ovo nije najbolji način za rešenje tog problema. Zapravo, ovakav proces samo pospješuje potrošnju goriva, a time i novca, i pritom je neefikasan. Ali ne brinite! Postoji bolji način!

Zahvaljujući napretku automobilske industrije, mehaničari i naučnici su izjavili da više nije potrebno paliti motor i čekati da se auto zagrije. U eri kompjutera, koji su postali sastavni dio automobila, i zahvaljujući elektronskom ubrizgavanju goriva, biće vam potreban samo jedan minut da prilagodite temperaturu bez obzira na to koliko je hladno napolju.

Zašto? Zato što je taman toliko potrebno vremena da bi se pokrenulo i podiglo ulje sa dna motora. Kris Lagju iz korisničke podrške Partner Tire & Service iz Kolčestera kaže: “Automobili su uglavnom napravljeni tako da se lakše zagriju kada ih vozite nego kada stojite u mjestu sa upaljenim motorom”.

Dakle, koji je onda najbolji način da se brzo ugrijete?

Mudri ljudi iz TipHero imaju rješenje: kada se smjestite u auto, dajte kontakt, ali još uvijek nemojte paliti motor. Može vam se učiniti da na taj način onemogućavate grijanje, ali je zapravo to najbolji način da brzo dođete do toplog vazduha i poslije otprilike pet sekundi trebalo bi da čujete brujanje pumpe za gorivo koja napaja motor. Samo u ovakvom stanju motor je spreman da grije, tako da sada možete da upalite auto.

Ne bi trebalo odmah da uključujete grejanje, jer kada sednete u auto, motor je još uvijek hladan. Kada je motor hladan, i sve drugo je hladno, uključujući i vazduh iz grijača. Hladan vazduh će takođe sprečiti da vam se motor ugreje onoliko brzo koliko bi trebalo, tako da će vaš auto, kao i vi u njemu, i dalje dugo mrznuti.

Šta onda raditi? Potrebno je da sjedite u autu otprilike 30 sekundi (ili minut ako je auto starije generacije) jer će to omogućiti grijaču izbacivanje toplog vazduha. Nakon toga možete da pokrenete automobil sa uključenim grejanjem koje bi do tada već trebalo da bude prijatno.

Kada započnete s vožnjom, prvo uperite usmerivač toplote u svoje i suvozačeve grudi da biste se ugrijali što je brže moguće. Kada se ugrejete, usmerivače toplog vazduha uperite u noge. Ovde je riječ o prostom zakonu fizike: podizanje toplog vazduha će učiniti da cijeli auto bude topao.

Da li se ovaj metod može uspješno primijeniti u svim automobilima? Da, u većini slučajeva. Naime, efikasan je kada su u pitanju svi modeli automobila proizvedeni nakon 1980. godine, odnosno oni sa elektronskim ubrizgavanjem goriva. (novi.ba)

Povezano

Najnovije