“CRNI LED” JE NAJOPASNIJI, A JEDNA STVAR JE NAJVAŽNIJA: Dr Kadija savjetuje kako da se ne “polomite” po snijegu i ledu

52

Zima je period kada zbog leda mnogo više ljudi završava na ortopediji, a doktor savjetuje kako da to izbjegnete!

Direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS Marko Kadija dao je savjiete za starije građane i sve za one koji moraju da izađu napolje po snijegu i poledici. Obuća sa đonovima koji se ne klizaju je jedna od najvažnijih stvari, a takođe je bitno da se obrati pažnja na “crni led”.

Dr Kadija dodaje da vrijeme može da utiče na povećanje brojeva pacijenata, pošto pada snijeg. Kaže da generalno prati preporuke koje dolaze sa raznih medija i čini mu se da ih sugrađani ne poštuju.

“Starija populacija mora da se osloni na firme koje vrše dostavu, da ne izlaze dok se ulice ne raščiste, važna je pomoć komšija, prijatelja, unuka da ih spreče da izlaze. Najstariji sugrađani prvi su ujutru u prodavnicama, a ulice u tom trenutku ne mogu da budu raščišćene – preproruka je da se ne izlazi dok se situacija ne stabilizuje”, rekao je dr Kadija.

Što se tiče svih ostalih koji moraju da izlaze i idu na posao, adekvatna obuća je preporuka broj jedan – obuća sa đonovima koji se ne klizaju, to je najvažnija stvar.

Ukazuje da moramo da budemo koncentrisani kada hodamo, da obratimo pažnju na “crni led”, zaleđeni trotoar.

“Izgleda kao da je vlažan, ali to su najklizavije površine i padovi na tim površinama dovode do ozbiljnih povreda”, naglašava Kadija.

Preporučuje i da se ne nosi previše stvari u rukama, pošto su potrebne za balansiranje pri hodanju.

“Hodajte kao pingvin, da se ruke koriste za održavanje ravnoteže”.

Dodaje da je bitno da se izbjegavaju prolazi kao prečice, neočišćeni dijelovi između zgrada, da se koriste rukohvati.

“Ne žuriti, nositi ranac, to su neke od glavnih preporuka za izbegavanje povređivanja”, podvukao je dr Kadija.

(MONDO)