DOKTORICA UPOZORAVA: Poslije preležanog kovida naprasno umiru od akutnog infarkta miokarda! Ovo su simptomi!

Objavljeno:

Prof. dr Aleksandra Nikolić otkriva sve o srčanim komplikacijama koje nastaju posle korone.

Na početku pandemije korone mislilo se da virus korona pogađa samo pluća. Međutim, iskustvo je u međuvremenu pokazalo da napada sve organe, kao i da su problemi sa srcem najčešća komplikacija koja nastaje posle preležanog kovida.

Na pitanje koliko se često ovi problemi javljaju našoj zemlji u emisiji Uranak na K1 je odgovorila pomoćnica direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, prof. dr Aleksandra Nikolić.

“Mi još uvek nemamo podatke za Republiku Srbiju, ali nakon epidemije u Vuhanu, možemo da izvedemo zaključke. Tačno je, i jedan broj naših zdravstvenih radnika posle preležane korone je naprasno umirao i najčešće je uzrok bio akutni infarkt miokarda. Koliko tu ima zapaljenja srčanog mišića, miokardita, to je znak pitanja. Da biste nešto dijagnostikovali morate da imate specifičnu metodu za to. Kada govorimo o miokarditu, to je magnetna rezonanca, ultrazvuk i onda bi morali malo specifično da se usredsredimo na analizu svih tih pacijenata da bismo mogli da donesemo zaključak. Tačno je da u našim ambulantama pacijenti, čak i oni mlađi, kada radimo kardiološki pregled, navode da se pojačano zamaraju, da osećaju aritmiju. Sve su to znaci koje treba pratiti i to jesu znaci koji govore da se sa srcem nešto dešava”.

Dr Nikolić istakla je i da svim srčanim bolesnicima savetuje da se vakcinišu protiv korone.

“Preporučujem vakcinaciju, pogotovo pacijentima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Mi smo sada u centru epidemije, moramo da se naviknemo na virus u opštoj populaciji, a da bismo to postigli, moramo da se vakcinišemo. Pored pandemije korona virusa, moramo da budemo svesni da postoji višedecenijska epidemija kardiovaskularnih bolesti. Tako da, pacijent koji boluje od bolesti krvnih sudova ili srca se ne suočava samo sa svojim osnovnim problemom, već i sa korona virusom”, prenosi srbijadanas.

Povezano

Najnovije