URADITE OVO I VAŠ KROMPIR NEĆE PROKLIJATI: 1 trik će vas spasiti, samo ga stavite na ovo mjesto

Objavljeno:

Nema sumnje u to da je krompir jedna od najčešćih namirnica na domaćoj trpezi. Nekadašnja hrana siromašnih, koje su se gnušale plemićke kuće, danas je osnova mnogih vrsnih đakonija.

Kao i sve organske materije, i krompir ima svoj rok trajanja i može da se pokvari. Takođe, kako krompir predstavlja koren biljke, često iz njega mogu izbiti klice.

Kako je u prvom slučaju neupotrebljiv, a u drugom mnogi naprave kiseo izraz lica, važno je na koji način ga skladištite.

Potrebno je da mjesto na kom stoji bude odgovarajuće, ali i da sam krompir bude dobrog kvaliteta.

Evo na šta treba da obratite pažnju.

Izaberite dobar krompir

Skladištenje krompira počinje u supermarketu. Potražite krompir koji nema po sebi mrlje, posekotine ili meka udubljenja. Tekstura kože krompira treba da bude ujednačena, bez zelenih mrlja i sa tek ponekom tačkom. Krompir koji po sebi ima mrlje, ubrzo će početi da se kvari.

Pustite da se osuši

Velika greška koju domaćice prave prilikom kupovine krompira je njegovo pranje. Umjesto da uklonite prašinu i ostatke zemlje sa njega, jedino što postižete je ubrzavanje procesa truljenja, ali i omogućava pojavu buđi.

Najbolje rješenje je da krompir operete kad budete namjeravali da ga spremate.

Čuvajte ga u korpi ili džaku

Za čuvanje svježine krompira, važan je protok vazduha. Neophodno je da on ulazi i izlazi.

Pletena korpa i mrežica su savršeni za skladištenje krompira, dok je plastična kesa potpuno pogrešan izbor.

Držite ga na tamnom i hladnom mjestu

Krompir raste, kao što znate, ispod zemlje, te mu slični uslovi najviše odgovaraju. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7 i 12 stepeni, tako da je podrum idealno mesto.

Ukoliko ipak nemate podrum, držite krompir na najtamnijem i najhladnijem mjestu koje možete pronaći u kući. Ostava koja nije blizu izvora toplote, kao što su mesta blizu šporeta ili mašine za pranje sudova, predstavljaju adekvatnu zamenu. Ormar i garaža takođe pružaju adekvatne uslove. Nikako frižider.

Novi.ba/Objektivs.rs

Povezano

Najnovije