OVO SU NAJRANIJI ZNAKOVI ZLOĆUDNOG RAKA KOŽE: Ove promjene na tijelu nikako ne ignorišite!

96

Prvi simptomi se mogu lako zanemariti, kažu ljekari, a ključni su za uspješno izlečenje.

Postoje dve vrste raka kože, a razlikuje se po mjestu na kome se razvijaju, tačnije po tome koje ćelije kože zahvataju. U oba slučaja, rano otkrivanje je ključ izlečenja.

Prvi signal da je vašu kožu napao kancer su braon mrlje, koje mogu da stoje mjesecima ili čak i godinama dok ne dođe do veće komplikacije. Osium toga, sitne rane koje ne zarastaju u roku od 4 nedjelje obavezno treba proveriti.

Signal kancera kože mogu biti kvržice crvene ili blijedo ružičaste boje ili fleke nalik mladežima koji mijenja boju, debljinu ili oblik tokom par mjeseci.

Ukoliko primijetite neke od ovih znakova, obavezno se javite ljeakru.

Pojavu raka kože u najvećoj meri izazivaju UV zraci koji su u poslejdnjih nekoliko godina sve snažniji. Upotreba kreme sa zaštitinim faktorom je obavezna u toku cijele godine, osnovni je savjet ljekara i najefikasnija mjera prevencije.

Ranim otkrivanjem uspješno se liječi devet od 10 karcinoma kože, jer je manja šansa da se proširi i na ostale dijelove tijela.

Ova vrsta raka se liječi odstranjivanjem zahvaćenog dijela kože ili primjenom radioterapije, kaže doktor Mark za list Expres.co.rs