KAKO IZLIJEČITI URASLI NOKAT NA PRIRODAN NAČIN: Mnogima je ovo pomoglo, evo šta trebate uraditi

Objavljeno:

Smatra se da svaka peta osoba pati od urastanja noktiju, što je prilično neugodna i bolna pojava. Urastanje nokta uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog sječenja noktiju.

Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u uglovima.

Urastao nokat na nožnom prstu je stanje u kome se ivice noktiju usječe u ambijentalnu kožu. Obično nokat urasta na palcu noge, na jednoj ili na obje strane. Urastao nokat može nastati kada deformisan nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu ili kada koža oko noktiju raste brže nego inače i prekriva dio ivica noktiju.

Nošenje uske, neudobne obuće (sportisti, posebno fudbaleri su izloženi riziku jer uske patike i neprestani udarci lopte mogu oštetiti nokat) može izazvati ili pogoršati simptome nastale zbog uraslog nokta.

Urastao nokat može u početku da bude bez simptoma, ali kasnije region oko uraslog nokta može da postane bolna, naročito kada postoji konstantan pritisak na navedeno mjesto. Područje je obično crveno i može biti toplo,piše kokica.org. Ako se ne liječi, mjesto urastanja je sklono infekciji.

Jednom zaraženo, područje postaje bolno, crveno, sa otokom. Gnoj može da se akumulira ispod kože pored nokta i da se cijedi okolo. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, osjećaćete neprijatnost u stopalu, bilo da hodate, stojite ili sjedite.

urasli-nokat-slike

Kod urastanja nokta se preporučuje odlazak ljekaru, gdje se najčešće poteže za uklanjanjem cjelog nokta. Postupak se radi pod anestezijom tako da ne boli, ali je oporavak dug radi rasta novog nokta.

Neka vam ipak zbog svega toga, odlazak ljekaru bude zadnja opcija.

Pokušajte prije toga problem riješiti prirodnim putem, a mi ćemo vam otkriti par načina kako da to uradite:

Umočite urasli nokat u vruću vodu da nokat omekša. Jednom kad je mekan koristite sterilizovanu iglu da biste nadigli urasli dio nokta i umetnuti mali komad vate ispod nokta.

To će pomoći dignuti nokat da može rasti normalno. Mijenjajte komad vate svakodnevno.

Limun obloga

Zavežite krišku svežeg limuna, koji djeluje poput sredstva za omekšavanje, oko problematičnog prsta i ostavite preko noći da djeluje. Kad nokat bude dovoljno savitljiv da ga se može lagano izvući iz mesa, podrežite ga, a zatim stavite tanku nit sterilne vate ispod ugaonog dijela nokta da biste ga odigli od kože dok ne izraste. Vatu mijenjajte svaki dan.

Kupka od preslice

Usitnjenu suhu preslicu prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji prekrivena 2-3 sata i ocijedite. Prije upotrebe tečnost zagrijati i umakati urašteni nokat 20-30 minuta.

Oblog od lanenog brašna

Sjemenke lana treba samljeti i uz stalno miješanje dodavati vruću vodu dok ne postane kaša. Kašu staviti na komad gaze, previti nokat I ostaviti da djeluje preko noći. Oblog za nokat koji se gnoji od patlidžana – u toku dana nekoliko puta stavite na nokat plošku patlidžana.

Njega uraštenog nokta poslije gnojenja

Brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i time previti nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.

  

Povezano

Najnovije