AKO OSJETITE MALAKSALOST, UMOR ILI GUBITAK TEŽINE MOŽDA IMATE OVU TEŠKU BOLEST: Doktor Macut progovorio o NAJRANIJIM simptomima

Datum objave:

- Advertisement -

Opojedinim vrstama raka poput kancera d*jke ili pluća se dosta govori jer su ti oblici bolesti, nažalost, dosta česti. Endokrini tumori, međutim, spadaju u grupu retkih vrsta raka, a dr Đuro Macut iz Kliničkog centra Srbije u emisiji “150 minuta” na TV Prva objasnio je više o tome, piše Espreso.rs.

“To jeste jedna vrlo rijetka grupa karcinoma, neuroendokrini tumori spadaju zapravo u onkološke bolesti koje se svrstavaju u ednokrinologiji. Znači, ceo endokrini sistem može da bude ishodište, da oni nastanu u nekom dijelu endokrinog sistema. Oni su rijetku, u smislu da je manji broj ljudi obolio od njih u odnosu na standardne onkološke pacijente, ali upravo zato što su rijetki, teško se dijagnostikuju, ali kada se dijagnostikuju, ti pacijenti su veoma komplikovani i zahtjevaju znanje iz cijele endokrinologije i pratećih oblasti”.

- Advertisement -

Dr Macut kaže da ovih pacijenata ima brojčano malo, ali više nego što ih je bilo prije 15-20 godina – sada ih je oko pet do sedam novootkrivenih na 100.000 stanovnika.

- Advertisement -

Stručnjak je otkrio i koji simptomi mogu da ukažu na ove vrste tumora.

“Neki opšti simptomi koji su malaksalost, slabost, gubitak u tjelesnoj masi, ali i neki veoma specifični simptomi kao što su dijarealni sindrom, znači dijareje, značajan gubitak, crvenilo u licu su dio karcionoidnog sindroma i govore da postoje funkcionalni tumori. Oni mogu da se jave na hipofizi, paraštitastim žlijezdama, štitastoj žlezdi, u gonadama odnosno jajnicima, testisima, u gastrointestinalnom traktu, u grudnom košu, plućima… Znači zahvataju sve sisteme organizma gde se proizvode neki hormoni”.

S obzirom na to da ne postoji nekakav marker koji bi jasno ukazao na neku od ovih vrsta tumora, dr Macut kaže da se najčešće otkrivaju na ultrazvučnim pregledima.

- Advertisement -

“Ako primijetite nekakve neobične simptome koji su problemi tipa čestih proliva, čestih stolica, gubitak tjelesne mase i recimo ti flaševi (crvenilo u licu) ako nastanu ili bolovi u stomaku, savjet je da se javite na ultrazvučni pregled abdomena”, dodao je.

Ove bolesti su smrtonosne, ali uz pomoć terapije se životni vek može produžiti, a naravno, što se tumor otkrije u ranijoj fazi, to je bolje.

“Što se tiče terapije mi imamo različite biološke lijekove, imamo neke somastotanine koji mogu da taj funkcionalni dio zaustave, te prolive, flaševe i napredovanje tumora u nekom smislu. Ali pošto su oni dosta agresivni u celini, idemo sa različitim postupcima hemioterapije ili biološke i imunološke terapije”, zaključio je dr Macut. (novi.ba)

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO