“MISLILA SAM DA IMAM GRIPU” : Iznenađujući simptomi srčanog udara kod žena, a 1 je najčešći

Datum objave:

- Advertisement -

Srčani udar nekoga pogodi otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koji dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola. Iako prije samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale često ih zanemarujemo.

Kod žene su simptomi često netipčni, pa ih često ne povezuju sa tako ozbiljnim stanjem, a žene koje su preživele infarkt budu iznenađene jer misle da im je malaksalost organizma nastupila usljed gripa. Donosimo šest simptoma srčanog udara koji pogađaju žene.

- Advertisement -

Bol u leđima ili rukama

- Advertisement -

Često nam se tokom dana dogodi da nas zabole, leđa ili ruka, što pripisujemo nezgodnom položaju sedenja, ili nekoj fizičkoj aktivnosti koju smo imali tokom dana. Ipak, ako je bol iznenadna i jaka, a posebno ako se dogodi tokom noći, vrijeme je posjetu ljekaru.

Bol u stomaku i mučnina

Simptom koji je tipičan za trovanje hranom ili virus. Zato žene rijetko posumnjaju na srčani udar ako ih presječe jak bol u stomaku. Ipak, ako ovo stanje ne prolazi, a uz to osećate pritisak u grudima, hitno posjetite ljekara.

- Advertisement -

Hladan znoj

Često ovo stanje povezujemo sa stresom i nervozom, lošim danom na poslu ili tenzijom nakon partnerske svađe. Ovo je najčešči simptom srčanog udara kod žena. Ako vam se to dogodilo prvi put posjetite ljekara.

Nedostatak vazduha i vrtoglavica

Ako se osjećate kao da ste trčale maraton a niste se pokrenule vrijeme je da se ozbiljno zabrinete. Nedostatak daha i vrtoglavica posebno u kombinaciji sa još nekim od navedenih simptoma znak su za alarm.

Neobjašnjiv umor

Svakodnevne aktivnosti vam predstavljaju veliki napor, budite se umorni – to je razlog za veliku brigu. Jedno istraživanje pokazuje da je čak 70 odsto žena koje su preživjele infarkt navelo da se čak mjesec dana pre toga osjećalo umorno. (novi.ba)

- Advertisement -

© JednaIstina.info 2023

POVEZANO