ŽIVIO JE RASKALAŠNO, IMAO BRDO PARA: Ipak na samrti je zatražio samo jednu stvar!

54

Kad pomislite da je novac sve u životu, sjetite se ove priče

Bogati čovjek bio je na samrti, kada je anđeo smrti došao da ga posjeti. Radio je dugo i naporno da stegne ogromno bogatstvo i da živi u luksuzu i nije mogao vjerovati da je njegovo vrijeme isteklo…

Budući da je bio bogat, odlučio je da kupi još malo vremena od anđela smrti. Nagađao se dugo, ali anđeo nije hteo ništa. Očajan bogataš je dao svoj predlog anđelu:

“Daj mi još samo jedan sat života, kako bih mogao da se divim ljepoti na ovoj zemlji posljednji put i kako bih proveo vremena sa svojom porodicom koju dugo nisam video i daću ti sve moje bogatstvo.”

Ali anđeo je opet odbio! Konačno, čovjek je još jednom pitao da li može da dobije samo jedan minut, da napiše oproštajnu poruku. Njegova želja bila je uslišena i napisao je poruku:

“Provedite vrijeme koje vam je dato na pravi način. Nisam mogao kupiti ni sat vremena svojim bogastvom! Slušajte svoje srce i uvjerite se da stvari koje vas okružuju imaju pravu vrijednost, negujte svaki minut svoga vremena.”

Dani prolaze, a većina nas juri za novcem i materijalnim stvarima i u toj jurnjavi zavoravljamo da uživamo u stvarima koje život čine ljepšim. Zaboravljamo da suštini života čine porodica i male radosti, uživanje u lijepom vremenu i prirodi. Kafa sa prijateljima i smijeh. To je ono što je bitno. Novac na kraju nikome nije mogao da kupi istinsku sreću ni zdravlje.

Dok koračamo ovom planetom, potrudimo se da svaki dan iskoristimo maskimalno, uživajući u stvarima koje zaista vrijede. (novi.ba)