IMATE FISTULU NA ZUBNOM MESU? Evo na šta vas tijelo upozorava

68

Fistula na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mjesta nastanka u usnu šupljinu. Pojavljuje se u obliku male crvene izbočine na sluznici. Na nastanak fistula mogu utjecati polomljeni zubi, upala desni, ali i fizički udarac u područje zubiju. Infekcije i upale zuba i zubnog mesa nerijetko se mogu proširiti na druge dijelove glave i vrata pa je bitno na vrijeme liječiti upale. Prije svega važna je zubna higijena, redovni pregledi i popravci zubiju.

Uzroci mogu biti razni, a ovo su najčešći:

infekcija radi bolesti zuba ili desni
alergijska reakcija
stvaranje hematoma zbog krvarenja
lom kostiju vilice
Fistula ne boli sama po sebi, bol ćete osjetiti na dodir ili pritisak. S obzirom na to da je ispunjena tekućinom, prepoznat ćete ju tek kada natekne. Osim boli na dodir, moguće je da ćete osjetiti i ove posljedice:

bol koja se širi na ostatak desni i usne šupljine
toplina na prostoru upale
crvenilo kože
gnojna tekućina
otežano zatvaranje usta
povišena temperatura
Najčešći uzrok nastanka ovakvih infekcija i fistula na zubnom mesu je karijes koji nije liječen na vrijeme. Sve počinje od malog karijesa koji vam u početku ne smeta jer nema bolova. Sljedeći korak je blaga upala, fistula, te na kraju granulom koji je opasan. Ukoliko se zub ne popravi, karijes napreduje i stvara otpor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac što rezultira jakim bolovima i dugotrajnim liječenjem.

Bakterije koje nastaju pri infekciji šire se prema vrhu korijena i prelaze u koštano tkivo. Stvara se gnoj kao reakcija organizma i time nastaje fistula na zubnom mesu, ali i ciste. Prisustvo fistule govori kako postoji infekcija u predjelu vrha korijena zuba koja se mora što prije tretirati.

Da bi zadržali zdrave zube svakog dana trebate odstranjivati naslage sa zubi četkicom za zube i zubnom svilom. Osim toga, da bi smanjili rizik od kvarenja zubi trebali biste smanjiti količinu šećera, duhana i alkohola.

Kada primijetite fistulu na zubnom mesu, nemojte ju pokušavati otrgnuti ili odstraniti sami.

“Ako se pojavila fistula, sigurno se radi o nekom kroničnom procesu na vrhu korijena, možda uzrokovanom promjenama u potpornim strukturama zuba. Isto tako, može biti riječi i o cisti. Svakako treba napraviti RTG snimku zuba i nakon toga odrediti terapiju”, rekao je Tomislav Flegar, dr. med. dent.

S obzirom na to da je nastanak fistule povezan s drugim problemima u usnoj šupljini, obavezno se obratite svom stomatologu. On će nakon dijagnoze odrediti na koji način će se odstranjivanje i liječenje fistule odviti.

Ako želite sami ublažiti bolove i infekciju koju osjećate, možete iskušati ove domaće pripravke:

  1. Ispiranje zubi sodom bikarbonom i vodom može služiti kao tekućina za ispiranje usne šupljine. Smanjt će upalu i navesti da se povuče sa zubnog mesa i desni.
  2. Čaj od žalfije koji ste skuhali i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi također je odličan za ublažavanje upale pa tako i fistule na zubnom mesu. U čaj nemojte dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.
  3. Listovi mente ublažit će zubobolju i oslabiti osjet živca. Možete ih žvakati ili napraviti čaj od suhih listova. Čaj možete grgljati u ustima i time ispirati usnu šupljinu.

(Net.hr)