NEDIM SLADIĆ PRIJE 3 DANA UPOZORIO NA PRIJETNJU POPLAVA U BiH: Evo šta nas očekuje za vikend

Objavljeno:

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić prije tri dana upozorio je kako Bosni i Hercegovini prijete poplave. U prvih mah izgledalo je da Sladić “pretjeruje”, jer je bio period lijepog i toplog vremena, ali se ispostavilo da je bio u pravu, na žalost.

Meteorolog je nagovijestio drastičnu promjenu vremena.

“Nakon što smo uživali u lijepim i sunčanim danima tokom posljednjih dana i u temperaturama koje nisu uobičajene za ovaj dio godine slijedi promjena vremenskih prilika u BiH”, kazao je Sladić za N1.

Dodao je kako zbog očekivanog izravnog dotoka izraženo vlažnog i nestabilnog zraka sa Mediterana u područjima jugozapadne Bosne i u dijelovima Hercegovine bit će nerijetko obilnih padavina.

“U narednih 48 do 72 sati lokalno bi moglo pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom. Na masivima Čabulje i Čvrsnice zbog izraženog hlađenja zraka moguće je i do 200 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog toga je upaljen narandžasti meteoalarm i izdato upozorenje da bi trebali pravovremeno postupati zbog izrazito velike količine padavina. Vremenske neprilike će se u Hercegovini zadržati sve do početka vikenda kada se očekuje stabilizacija. Pored padavina mogući su olujni udari vjetra do 90 km/h”, kazao je Nedim Sladić meteorolog Nove BH za N1.

(N1)

Povezano

Najnovije