ČESTO IMATE BOL U JEDNOM RAMENU KOJI SE “SPUŠTA” NA RUKU? Hirurg objasnio kakvo je stanje u pitanju i da li je OPASNO

Objavljeno:

Bol u ramenu i ruci može biti simptom stanja koje nosi neobično ime, ortopedski hirurg nabrojao uzroke i znake za uzbunu!

Ako često imate bol u ramenu i ruci, moguće je da vas muči stanje neobičnog imena – “zamrznuto” rame!

Ortopedski hirurg dr Skot Smit objasnio je da je ovaj problem relativno čest, i da ga izaziva nedostatak sinovijalne tečnosti u zglobu, kao i srastanje vezivnog tkiva sa kostima.

Simptomi “zamrznutog” ramena su bol u ramenu koji se proširuje na ruku, i obično je prilično jak. Sljedeća je smanjena pokretljivost ovog zgloba.

“Ovo nije problem koji se dogodi preko noći, već ima tri jasne faze. Prva je najbolnija, i nazivamo je upalnom fazom. Potom slijedi stagnirajuća faza, kada je pokret ograničen ali bol nije toliko jak, i zatim faza rezolucije, kada se tkivo vraća u normalu i bolovi i ograničenja kretanja nestaju”, objasnio je on.

Najčešće pogađa ljude između 40 i 60 godina starosti, i nešto je češći kod žena.

Zdravstveni problemi koji ga pogoršavaju su dijabetes, imobilizacija nakon povrede ili operacije, a postoje određena istraživanja koja navode da “zamrznuto” rame pogađa ljude sa bolestima srca, problemima štitaste žlijezde i Parkinsonovom bolešću.

Ne postoje drugi jasni konkretni faktori rizika, “zamrznuto” rame može se dogoditi i na dominantnoj, i nedominantnoj ruci, i ne postoje istraživanja koja bi povezala određenu profesiju sa ovim problemom.

“Zamrznuto” rame tretira se mirovanjem, umjerenom fizikalnom terapijom i istezanjem, kao i lijekovima protiv bolova ukoliko je potrebno, i nije opasno.

(MONDO)

Povezano

Najnovije