MISLITE DA STE DOBAR ŠOFER? Testirajte Svoje Znanje: KO IMA PREDNOST Na Raskrsnici?

Objavljeno:

Svi mi ma koliko davno da smo položili vozački, smatramo da smo dobri vozači. Ali neke stvari vremenom izlape, a kod nekih se i najosnovija pravila u startu ne zadrže. Danas vam ponovo donosimo malo materijala za podsjećanje. U pitanju je grafički prikaz jedne raskrnice koji se mota pirom društvenih mreža. Mnogi su se zakačili prepirući se oko tačnog odgovora. Koje je voilo u prednosti na prikazanoj raskrsnici?

U pitanju je raskrsnica bez semaforske signalizacije, a u nju ulaze tri vozila. Kamion, autobus i putnički automobil. Kamion planira skrenuti na lijevu stranu, automobil na desnu, dok autobus planira nastaviti putanju pravo. Koji je ispravan redoslijed, koja pravila se ovdje primjenjuju?

kamion, autobus, automobil
autobus, kamion, automobil
autobus, automobil, kamion
kamion, automobil, autobus
automobil, kamion, autobus
automobil, autobus, kamion
Ko ima prednost na ovoj ilustraciji? Tačan odgovor slijedi.
Tačan odgovor je pod 4. A zašto je to tako?

Ako dobro pogledam o ovu raskrsnicu možemo prepoznati više znakova, koji nam diktiraju pravila. Kamion se kreće po putu sa prvenstvom prolaza koji se pruža desno. Iako se ovo vozilo isključuje sa puta sa prvenstvom prolaza ono ima prednost u odnosu na proestala dva vozila koja se planiraju uključiti na put sa prvenstvom prolaza iz sporednih puteva.

Znači kamion se kreće prvi. Automobil i autobus se kreću putevima jednakog značaja, pred automobilom se nalazi stop, a pred autobusom (možemo prepoznati i za stražnje strane) znak upozorenja da ulazite na put sa prvenstvom prolaza. Kako odrediti koje od preostala dva vozila ima prednost? Najjednostavnije pravilo, pravilo desne ruke (ili strane).

Povezano

Najnovije