ZNOJITE SE NOĆU DOK SPAVATE? TRI SU RAZLOGA, A ZADNJI JE KOBAN: Reagujte dok nije kasno!

Objavljeno:

Ljudi se znoje noću, najčešće ako im je toplo, ali znojenje bez vidljivog razloga može da bude znak neke od teških bolesti, pa je najbolje obratiti se ljekaru, piše “24sata.hr”.

  1. Srce

Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije.

Često se javljaju i problemi s disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednjih godina koje se znoje noću, mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni pritisak i dijabetes.

  1. Štitna žlijezda

Previše aktivna štitna žlijezda i tokom dana može izazvati prekomerno znojenje, a može biti uzrok i pojačanog noćnog znojenja. Posavjetujte se s ljekarom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se riješite tog neprijatnog simptoma.

  1. Maligne bolesti

Uzrok noćnog znojenja mogu biti i maligne bolesti, i to od limfoma i leukemije pa sve do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tokom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok. (novi.ba)

Povezano

Najnovije