MUČI VAS SUHI KAŠALJ? Evo šta trebate uraditi: Ovako se liječi na PRIRODAN NAČIN

Objavljeno:

Ova vrsta kašlja može biti jako neugodna i trajati duže od uobičajenog, ali srećom se može ublažiti ili pak potpuno izliječiti prirodnim pripravcima.

Suhi kašalj vrlo je nadražujuć i iscrpljuje bolesnika, a najčešće se pojavljuje uz virusne respiratorne infekcije, kao što je gripa, bronhitis ili hripavac. Osim toga, mogu ga izazvati alergije ili on sam može biti posljedica lošeg liječenja respiratornih bolesti.
Kašalj, pogotovo suhi, jedan je od najčešćih simptoma astme s varijantom kašlja (CVA), kronične upalne bolesti donjih dišnih puteva koji su suženi i zbog toga je disanje otežano. Ostali simptomi astme mogu uključivati:

stezanje i bol u prsima
pištanje u plućima
napadaji kašlja
zvuk sličan zvižduku pri izdisaju
Ako primijetite neke od ovih simptoma, odmah se obratite liječniku. Još jedan uzrok kašlja je i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) kod koje se želučana kiselina vraća u jednjak i iritira ga. Osim kroničnog kašlja, kod GERB-a se pojavljuju i:

žgaravica
bol u prsima
izbacivanje hrane ili kisele tekućine
osjećaj kao da imamo knedlu u grlu
kronična grlobolja
blaga promuklost
otežano gutanje
Vanjski uzroci suhog kašlja
Neki od vanjskih uzroka suhog kašlja su pušenje i boravak u prostorijama sa suhim zrakom. Ako se konstantno koriste, duhanski proizvodi iritiraju grlo te se javlja kroničan suhi kašalj koji može upućivati na razvoj drugih respiratornih bolesti. Nakon prestanka pušenja, kašalj se može čak i pogoršati, no poboljšanje dolazi nakon nekoliko tjedana.

Suhi zrak također je nadražujuć za grlo i pluća, posebice zimi kada više boravimo unutra i izloženiji smo suhom zraku. Zato je važno redovito ovlaživati prostorije u kojima boravimo, bilo specijaliziranim ovlaživačima ili posudama koje smo napunili običnom vodom i stavili na radijator/peć.

Kako se liječi suhi kašalj?

Jedna od čestih grešaka kod liječenja suhog kašlja jest korištenje sirupa i lijekova za iskašljavanje, što je potpuno neučinkovito. Zašto? Naime, iskašljavanje djeluje samo kod produktivnog kašlja, no suhi kašalj je važno otkloniti, baš kao i njegove uzroke.

Za liječenje suhog kašlja korisni su takozvani antitusici koji suprimiraju centar za kašalj u središnjem živčanom sustavu, ali i brojni biljni pripravci i čajevi koji mogu ublažiti simptome. Ipak, prije nego sami pokušate izliječiti suhi kašalj, važno je isključiti prisutnost alergija i ostalih bolesti spomenutih ranije koje bi mogle biti uzrok suhog kašlja.

  1. Med kao najbolji lijek

Za ublažavanje suhog kašlja odličan je med koji se smatra prirodnim antibiotikom jer posjeduje antibakterijska, protuupalna i antimikrobna svojstva. Med i cimet u kombinaciji smiruju nadraženu sluznicu, a možete ih umutiti u čaj (ali ne vruć!), jesti ih same „na žlicu” ili pak staviti u smoothie i zobenu kašu.

  1. Čaj od majčine dušice

Osim što se koristi kao začin, od majčine dušice rade se i čajevi koji pomažu ublažiti suhi kašalj, a pomažu i kod astme te bronhitisa. Ona baš kao i med ima jaka antiseptička, antibakterijska i antifungalna svojstva te se koristi i za inhalaciju. Ipak, trudnice bi je trebale izbjegavati jer može izazvati preuranjene trudove.

  1. Sirup od crne rotkve

Jedan od vrlo starih pripravaka za liječenje kašlja jest sirup od crne repe/rotkve. Priprema se vrlo jednostavno, a rezultati su sjajni nakon samo nekoliko dana. Crnu rotkvu srednje veličine operite, odrežite joj vrh i izdubite sredinu do dvije trećine. U rupu stavite med do vrha i poklopite odrezanim vrhom.

Ostavite da stoji 24 sata kako bi crna rotkva ispustila ljekoviti sok koji u kombinaciji s medom daje ukusan sirup. Uzimajte ga tri puta na dan po jednu jušnu žlicu prije obroka. Za bolji učinak nemojte ga odmah progutati već ga grgljajte u ustima minutu dvije.

  1. Grgljanje gorke soli

Gorka sol u toploj vodi također smiruje suhi kašalj i pomaže kod začepljenih dišnih putova. Slana voda djeluje antibakterijski i protuupalno; grgljajte je dva puta na dan, nakon buđenja i prije spavanja.

Povezano

Najnovije