MOĆAN PRIRODNI LIJEK: Čaj od crnog luka je SPAS ZA VAŠ ORGANIZAM

Objavljeno:

Ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu djecu. Odličan je za situacije u kojima želite da izbjegnete miris crnog luka, a iskoristite svaljekovita svojstva ove biljke.

Glavicu luka srednje veličine isjecite na 4 dijela i prelijte s 3 šoljice vode. Ako luk nije prskan, isijcite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom ostavite da se kuha na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procijedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem – tokom kuhanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice. Raskuhan luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je djelotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedjelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje organizma, tj, za cjelokupno naše zdravlje.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)

Povezano

Najnovije