VRATITE MIKROFLORU U CRIJEVA: 3 fermentisane hrane koje će izliječiti stotine bolesti

Objavljeno:

Vratite mikrofloru u creva: 3 fermentisane hrane koje će izlečiti stotine bolesti

Koliko je sada teško upoznati ljude koje ne muči problem sa gastrointestinalnim traktom. Gastritis, upala pankreasa, kandidijaza, kolitis… Stoga mnogi pribegavaju upotrebi probiotika. Ali zašto trošiti novac i dodatno pogoršavati problem, jer se probiotici u kapsulama talože u gornjem delu digestivnog sistema i često ne dospevaju u creva. Istovremeno, fermentisana hrana je dostupna svima.

Uredništvo „Dnevni Magazin“ objašnjava zašto je toliko važno u ishranu uključiti hranu bogatu enzimima. A takođe i kako kuvati 3 od njih, najpristupačniji i najefikasniji.

FERMENTISANI PROIZVODI

Fermentisana hrana je hrana koja se proizvodi kroz procese fermentacije. Ova hrana pomaže poboljšanju procesa varenja i uravnoteženju proizvodnje želučanog soka. Razne vrste bakterija pretvaraju skrob, šećer iz povrća i voća u mlečnu kiselinu, koja je veoma korisna za probavni trakt.

Ovo povrće i voće imaju jedinstvenu sposobnost da poboljšaju varenje i ublaže nelagodu povezanu sa povećanom ili nedovoljnom proizvodnjom želučanog soka.

Kada je proizvodnja hlorovodonične kiseline u želucu niska, fermentisana hrana pomaže u povećanju kiselosti želuca. Suprotno tome, kada se proizvodi previše hlorovodonične kiseline, fermentisana hrana pomaže u zaštiti sluznice želuca i creva od njegovih efekata.

Ovi prirodni probiotici povećavaju proizvodnju vitamina B, omega-3 masnih kiselina, digestivnih enzima, laktaze, mlečne kiseline, koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Sadrže i vitamin K1 neophodan za apsorpciju kalcijuma, koji telo samo ne sintetiše. Bez fermentisane hrane nemoguće je izlečiti astmu, alergije, kožne bolesti, pa čak i rak. Pomažu telu da neutrališe ćelije raka. Evo 3 najzdravije i najpristupačnije fermentisane hrane.

 1. Kiseli kupus
  Kiselom kupusu nije potreban dodatak bakterija za fermentaciju jer već žive na površini. Ne zaboravite da dodate prirodnu so (nikad jodiranu) pre fermentacije: so će inhibirati rast truležnih bakterija dok laktobacili ne proizvedu dovoljno kiseline da ih učine bezopasnim.
  Kiseli kupus sadrži veliku količinu vitamina C koji jača imuni sistem i sprečava prerano starenje ćelija i tkiva. Pored toga, pun je vitamina A, vitamina B, vitamina K i U. Ove supstance sprečavaju pojavu mnogih bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kiseli kupus takođe sadrži puno joda.
 2. Mešavina povrća
  Ovaj jednostavan recept uključuje ukusno fermentisano povrće i ukusno piće. U teglu od 3 litre stavite pola glave grubo seckanog kupusa, cvekle srednje veličine isečene na tanke kriške, šaku oljuštenih karanfilića belog luka i malo semena kopra ili svežeg kopra.
  Povrće treba da napuni najviše 2/3 konzerve. Dodajte 1 kašiku krupne soli, šolja surutke i deo vode dok se tegla ne napuni. Na to stavite mali tanjir ili drugu presu tako da je sve povrće potopljeno u tečnost. Ostavite da fermentira 1-2 nedelje na sobnoj temperaturi, a zatim povrće prebacite u frižider.
  Dobija se ukusna grickalica koju možete dodati svakodnevnoj ishrani. Odlično pomaže u suočavanju sa skokovima pritiska, a takođe poboljšava crevnu mikrofloru.
 3. Kvas od cvekle
  Isecite cveklu na tanke kriške. Stavite cveklu u teglu od 2 litre, dodajte 1-2 kašike krupne soli, 1 šolja surutke, 5 karanfilića belog luka, 1 kašičicu semena kopra i napunite teglu vodom. Ostavite da fermentira 2 do 5 dana na sobnoj temperaturi, a zatim držite teglu u frižideru.
  Pijte kvas razblažen vodom.
  Zdravo piće će pomoći da se eliminišu razne probleme u radu srčanog sistema. Aktivno se koristi za čišćenje tela i stabilizaciju creva. Kvas od cvekle koristi se za lečenje hroničnog zatvora. Napitak uklanja višak i štetne supstance iz tela, aktivno ga čisti od toksina. Piće je takođe jedinstveno kao prirodni sagorevač masti.

U poslednje vreme broj fermentisane hrane dramatično je opao. Pasterizovana i rafinirana hrana istiskuje zdravu hranu sa polica prodavnica. Zbog toga kuvajte hranu kod kuće kako biste poboljšali funkcionisanje creva, jer, kao što znate, creva su drugi mozak od kojeg zavisi rad gotovo svih organa.

Probajte naše savete i podelite ovaj članak sa vašim prijateljima, nekom će još sigurno koristiti.

Povezano

Najnovije