DRVA, GAS, PELET ILI STRUJA? Otkriveno koje grijanje će biti NAJJEFTINIJE OVE ZIME: A evo par trikova DA UŠTEDITE I SMANJITE RAČUN

Objavljeno:

Domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tijela na struju i goriva za etažno grijanje, propan butan i lož ulje, pokazuje analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS)

Najniže troškove grijanja tokom cijele zimske sezone 2021/22, prema cijenama iz prve polovine oktobra, imaće domaćinstva koja se griju na prirodni gas, u iznosu od 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost korišćenja tog energenta i komfor koji pruža.

Gotovo iste troškove, u iznosu od 42,4 hiljade dinara, imaće i domaćinstva koja koriste drvo u područjima u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primjer 5.150 dinara za kubik, i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća.

Međutim, grijanje će više koštati domaćinstva koja koriste skuplje ogrijevno drvo, s cijenom od 7.050 dinara za metar kubni, i koja imaju peći niže efikasnosti. Njihov trošak za grijanje tokom zimskog perioda iznosiće 68,6 hiljada dinara.

U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grijanja na ugalj, koji se kreću od 49 do 52 hiljade dinara.

Građane koji se griju na pelet, to će koštati oko 72 hiljada dinara, ako se pelet sagorjeva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Trik za štednju struje

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56 hiljada dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 posto, na oko 78 hiljada dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove za grijanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grijanje prosječnog stana tokom cijele sezone, ona moraju da izdvoje 141,5 hiljada dinara za elektrinču energiju, 130 hiljade dinara za propan butan gas, odnosno 134 hiljade dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu, najviše su porasle jedinične cijene lož ulja, za 54 posto, i peleta za 22 procenta, dok su cjjene drveta i propan butan gasa veće za oko 10 odsto. Ostale cijene nisu bitno promjenjene, navodi se u saopštenju AERS-a.

Povezano

Najnovije