DOKTOR NESTOROVIĆ POTVRDIO; Ovo meso je glavni uzročnik raka debelog crijeva, A EVO ZBOG ČEGA

101

Doktor je objasnio na koji način crveno meso štetno utiče na organizam

“Prije nekog vremena je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da procesuirano meso izaziva rak. Iako ova ustanova ima posljednjih godina dosta promašaja, u ovom slučaju su u pravu”, kaže cijenjeni srpski lekar Branimir Nestorović.

“Postoji derektna korelacija izmedju unosa crvenog (govedine) i karcinoma. Velika studija na pola miliona Amerikanaca je ustanovila vezu izmedju količine govedine koja se konzumiran na godišnjem nivou i učestalosti kancera, srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa, oboljenja pluća, jetre i bubrega. Indija, koja ne konzumira kravlje meso iz vjerskih razloga, praktično nema slučajeva karcinoma debelog creva. Studija na 32 147 žena u Velikoj Britaniji tokom 17 godina je pokazala da jasno da je učestalost karcinoma debelog crijeva zavisna od količine goveđeg mese u ishrani, navodi doktor.

On dodaje:

“Godinama se smatralo da je negativan uticaj posljedica oslobađanja hema iz hemoglobin, kao i nitrata i nitritira u ovom mesu. Pušenje, koje inhibira enzime NAT1/NAT2 koji inaktiviše karcinogene amine u crijevima, povećava rizik od raka debelog creva za još devet puta. Nova genetska ispitivanja su povezala sklonost ka oboljevanju sa prisustvom gena označenog kao CMAH. On stvara u govečeta ali i pojedinih vrsta ribe molekul šećera koji se označava kao Neu5Gc. Naš organizam ne stvara ovaj molekul, pa njegovo unošenje u organizam može izazvati brojne reakcije, uključujući zapaljenje, autoimune reakcije, pa i karcinom. Najveće količine ovog šećera su nađene u kavijaru, najskupljoj namirnici na svijetu. Ovo je čest paradoks, da je naskuplja hrana često najopasnija po zdravlje”.

Međutim, dr Nestorović otkriva da je u reakciji na upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije, Harald zur Hausen sa German Cancer Research Center i dobitnik Nobelove nagrade za medicine 2008 (otkriće da humani papiloma virus izaziva karcinom grlića materice), ukazuje da stanovnici Mongolije, Bolivije i Bocvane konzumiraju velike količine mesa, ipak je učestalost raka crijeva niska u ovim zemljama. On smatra da nije problem u mesu, već u virusima koji se nalaze u stoci koja se gaji na ogromnim farmama.

“Njegova ispitivanja mesa i mlijeka, kako kod pacijenata sa karcinom debelog crijeva, tako i kod karcinoma dojke ili multiple skleroze su identifikovala 18 različitih fragmenata DNK u mesu, oko 20 u mlijeku. On misli da se radi o dijelovima virusne DNK, ali je dokazao da se oni mogu unijeti u ljudske ćelije i tu izazvati sintezu različitih protein”, objašnjava doktor.

“U radu publikovanom 2017. U Australiji je pokazano prisustvo virusa leukemije u goveda u tkivu karcinoma dojke u preko 80% slučajeva ( žena bez karcinoma, učestalost je bila oko 40%).Virus je pronađen u premalignim lezijama dojke 3 do 10 godina prije nastanka karcinoma.

Posebno je zabrinjavajuć nalaz polioma virusa, koji se često nalaze u mesu sisara, pa i domaćih životinja, a povezani su sa karcinomom prostate. Jedna od njih Merkell Cell polyoma virus izaziva vrlo agresivan oblik raka kože. Polioma virusi su termostabilni, tj. ne uništavaju se kuhanjem ili pečenjem na niskim temperaturama.
“Dakle, goveđe meso dobijeno sa farmi sadrži viruse koji mogu izazvati različite karcinome. Ovo objašanjava zašto ljudi u Mongoliji, koji jedu meso jaka, ne oboljevaju od karcinoma debelog crijeva. Ukoliko ne možete da se odreknete bifteka, potrudite se da on bude dobro ispečen. Mislim da ćete se mnogo lakše odreći kavijara, obzirom na njegovu cijenu,” kaže doktor Nestorović.

Novi.ba/Alo.rs