7 znakova da vam neko maltretira dijete: Broj 5 je znak za UZBUNU!

189

Ovo su neki od najčešćih znakova maltretiranja vašeg djeteta, kao i načini na koje možete to izbjeći.

  1. Izgubljene ili oštećene stvari

Budite u potrazi za dječjim stvarima. Provjerite da li imaju nestale ili uništene stvari, poput knjiga, odjeće ili nakita. To bi mogao biti znak nasilnika koji im oduzimaju stvari ili ih povrijeđuju.

  1. Nagli pad samopoštovanja

Maltretiranje uzrokuje da djeca počnu preispitivati ​​svoju vrijednost. Zbog toga im samopouzdanje počinje padati. Dok hodaju, spuštene su glave ili govore vrlo tihim glasom. Neće razgovarati ako im se izravno ne obratite …

  1. Problemi sa spavanjem ili noćne more

Kad vaša djeca odjednom imaju problema sa spavanjem ili česte noćne more, to može biti znak maltretiranja. Istraživanja pokazuju da zlostavljanje može imati izravan utjecaj na kvalitetu sna djeteta. Pokušajte pratiti svoju djecu noću koliko god možete.

  1. Izbjegavanje prijatelja i društvenih krugova

Možda ćete primijetiti da se vaše dijete radije odlučuje ostati kod kuće, a ne ići sa prijateljima. Možda žele zbjeći šanse da sretnu nasilnike na bilo koji način.

  1. Povlačenje iz porodičnih interakcija

19% zlostavljanih učenika prijavljuje narušavanje odnosa s članovima obitelji. Vaše dijete može biti u istoj prostoriji kao i vi, ali možda uopće neće pridonijeti razgovoru. Ili bi mogli početi provoditi više vremena u svojoj sobi.

  1. Traže novac ili druge stvari

Nasilje može doći u različitim oblicima. Može biti fizičko, verbalno,, društveno ili virtualno. Nasilnici mogu pritisnuti svoje žrtve da im počnu davati više. Kao rezultat tog zastrašivanja, djeca bi mogla početi tražiti od roditelja više novca nego što bi im inače treba.

  1. Neobjašnjive povrede

Nasilnici mogu postati i fizički nasilni. Ako vaše dijete iznenada ima povrede ili modrice, to bi mogao biti znak da ga maltretiraju. Ako ne mogu objasniti gdje su zadobili rane, to može biti razlog za brigu.

KAKO SPRIJEČITI NASILJE

Prema StopBullying -u, postoje 4 načina na koja možete smanjiti rizik od zlostavljanja vašeg djeteta:

– Detaljno objasnite svom djetetu što je nasilje

– Stalna komunikacija sa svojim djetetom.

– Potaknite svoje dijete da otkrije i usavrši interese i hobije. To jača samopouzdanje.

– Budite dobar primjer svom djetetu. Budite ljubazni i poštujte druge. Vaše će dijete tada shvatiti da je nasilno ponašanje neprihvatljivo.

Foto: BrightSide