Šta nije u redu sa ljudima koji grickaju nokte sa aspekta psihologa

Objavljeno:

Svi imamo neke navike koje volimo. Tako postoji milion razloga zašto ljudi grickaju nokte i nalaze čudna zadovoljstva u tome.

Skupili smo sve moguće razloge koji stoje iza toga.

Ne bi trebalo biti toliko teško, zar ne?
Postoji stručni naziv za grickanje noktiju, a to je onikofagija i kategoriše se kao “nastojanje tijela da čini ponavljajuće radnje”.
Neke studije pokazuju da grickanje noktiju dolazi stresom, dok druge tvrde da to prouzrokuje razočarenje, anksioznost, istrošenost i frustracije. Nositi se sa tim nekad predstavlja uzrok ponavljajućih navika, tj. to pokazuje vaše mentalno stanje.

Nema ništa loše u perfekcionizmu

Psiholozi su zaključili da osobe koje grickaju nokte najčešće budu perfekcionisti. Takve osobe nikad nemaju razloga da uspore i smire se. Ako ne mogu uraditi kako treba, to im stvara frustraciju.
Nezadovoljstvo učinjenim dovodi do osjećaja stresa i posljedično vodi do ponavljajućih radnji kao što je grickanje noktiju.

Ti si svoj najveći neprijatelj

Ovakva navika može biti štetna po zdravlje. Nekada ne shvatamo koliko stvari dodirnemo tokom dana i sa koliko bakterija dođemo u kontakt.

Niko ne može imati čiste ruke uvijek, pa kada grickamo nokte, te bakterije dolaze u kontakt sa ustima. Ovo može voditi do boli u rukama.


Moraš biti svjestan

Najčešće mala djeca ili odrasli ne shvataju posljedice grickanja noktiju. Postane im toliko prirodno da jednostavno ne mogu prekinuti.
Osoba se navikne da non stop drži ruku u ustima. Što duže to rade, teže je da prestanu.

Djeca su takođe frustrirana

Ovo više važi sa djecu nego za odrasle. Odrasli se mogu na mnoge načine osloboditi frustracije, ali djeca sa druge strane ne mogu. Postoje stvari koje muče djecu, a roditelji to ne smatraju bitnim, kao što je zadirkivanje u školi ili nerazumijevanje gradiva. Nisu svi rođeni sa samopouzdanjem i brzim učenjem.

Pod budnim ste okom, gotovo uvijek

Ne čini se uvijek zbog stresa, može biti naučeno ponašanje. Djeca vide odrasle kako grickaju nokte i počnu imitirati vrlo rano. Zbog toga odrasli moraju biti svjesni šta rade pred djecom. Ova navika se razvija vrlo rano, pa kada odrastu teško napuštaju tu naviku.

To je psihološki problem

Ako osoba razvije naviku poslije 18. godine, onda očigledno nije imitiranje nego psihološki problem.
U istraživanjima se tvrdi da je razlog iza ovakvog ponašanja gotovo uvijek poremećaj anksioznosti.
Trik koji pomaže odrediti je li promjena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u promatranju kvalitete samog nokta, posebno njegove tvrdoće i boje, savjetuju dermatolozi.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebaju biti rozi što znači da su opskrbljeni krvlju i kisikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posljedica su loše opskrbe kisikom što znači da ukazuju na probleme s dišnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promjene

Pojava tamne crte preko površine nokta.

Povezano

Najnovije