Čak i u savršeno sterilisanoj i zatvorenoj tegli zimnica može da se pokvari: Evo gdje nikako ne smijete da je držite

Objavljeno:

Čak iako ste ispoštovali sve “protokole” za pripremu zimnice, zatvorili teglu “hermetički” i savršeno je sterilisali, ipak može doći do toga da vam se ona pokvari. Svako od nas je doživio da mu se ajvar, kiseli krastavci ili turšija “neočekivano” pokvare, a za to treba kriviti pogrešno i neprikladno mjesto za čuvanje zimnice. Ovo su mjesta koja po svaku cijenu treba izbegavati ukoliko želimo da nam naša “domaća radinost” potraje do naredne jeseni i pripreme, piše Ženablic.rs.

Vlažna mjesta

Podrum se često smatra idealnim mjestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ipak, ukoliko je podrum vlažan, ovo nikako nije dobra opcija, jer buđ može da zahvati tegle.

Jaka svjetlost

Svoje tegle sa zimnicom nikako ne bi trebalo da odlažete blizu prozora ili na policama na kojima pada sjvetlost. Ajvar, kisele paprike i ajvar odlažite isključivo na mračna mjesta gdje ne postoji mogućnost da dođu u kontakt sa nepoželjnom svjetlošću.

“Neujednačena” temperatura

Da bi zimnica opstala, važno je obezbediti joj približno stabilnu temperaturu. Izbjegavajte mjesta blizu elektirčnih uređaja, jer oni šire toplotu. Takođe, trudite se da je ne odlažite na terasi ili prolazu gdje može doći do čestih variranja temperature.

Ukoliko se budete pridržavali ovih krathih, ali jasnih sajveta, veća je vjerovatnoća da će vaša zimnica izdržati čitavu sezonu, a vi ćete biti bez straha da je vaš trud, možda, bio uzaludan.

Povezano

Najnovije