OVA PROMJENA NA TIJELU JE JASAN ZNAK DA JE HOLESTEROL VISOKO IZNAD GRANICA NORMALE: Doktor Martin Škur otkrio šta nikako ne smijete ignorisati

66

Da bi tijelo proizvodilo hormone poput estrogena i testosterona pptrebna mu je mala količina msnoće u krivi.

Holesterol u granicama normale je dobar za oragnizam, međutim problemi nastaju kada te vrijednosti premaše tu granicu. Tada se povećava rizik od bolesti srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Analiza krvi će dati najpreciznije podatke, ali doktori kažu da ova promena u našem vidu može da ukazuje da je procenat masnoće u krvi zabrinjavajući. Evo o čemu je reč:

Ukoliko vam se dešava da imate zamućen vid ili vam se pred očima pojavljuju sjenke poput blica od fotoaparata, prvi je znak na koji morate da obratite pažnju. Takozvani “bljesak” može biti prvi pokazatelj povišenog holesterola.

“Može postojati i period – nekoliko dana ili nedjelja – u kojem oboljeli dožive bljeskove svjetlosti koji traju nekoliko sekundi ili minuta. “Ako se bljeskovi svjetlosti pogoršavaju, potrebno je trenutno preispitivanje od strane oftalmologa”, kaže doktor Martin Škur.

Pored ovoga mogu se javiti i fleke u vidu ili zamućenje vida koje, ukoiko traje nekoliko dana, može biti znak visokog holesterola.

U objavljenoj studiji, dodatno je istražen visok holesterol i kako on može uticati na oči. Studija kaže: “holesterolski emboli se mogu osloboditi plakova unutar unutrašnje karotidne arterije i preseliti se u arteriole mrežnjače.

Promena životnog stila može sniziti holesterol, a savjetuje se sljedeće:

Jedite manje soli
U jelovnik ubacite više povrća i integralnih žitarice
Ograničite količinu životinjskih masti i koristite dobre masti u umjerenim količinama
Održavate zdravu težinu
Prestanite da pušite
Vježbajte minimum 30 minuta dnevno
Smanjite stres

Izvor:Stil