ŽENA OTKRILA KAKO DA SAČUVATE MUŠKATLE PREKO ZIME: Morate ih ostaviti na određenoj temperaturi, A EVO KAKO DA IH ZALJEVATE

Objavljeno:

Muškatle unesite u zatvorenu prostoriju u jesen, dok su im listovi još zelene boje i dok cvjetaju.

Vrijeme za sklanjanje muškatli je kad spoljne temperature padnu ispod 10 stepeni Celzijusa.

Muškatle tokom zime

Prije nego što ih unesete morate ih orezati. Uklonite sve listove, i zelene i one koji su već promenili boju, jer oni biljci crpe energiju i hranljive sastojke koje dobija iz zemlje. Idealno mjesto za čuvanje je zatvorena prostorija u kojoj je temperatura oko 10 stepeni. To može biti garaža, ostava, podrum, samo je važno da ima bar malo svjetlosti.

2517553-profimedia0170201415-ls

Prije prvog mraza muškatle orežite, tako da ostane samo stabljika dužine oko 20 centimetara. Tako pripremljenu biljku stavite na mjesto gdje ima svjetlosti i zalivajte je jednom do dva puta mjesečno.

U proljeće kad krenu prvi lijepi dani muškatle iznesite napolje, dobro zalijte, promijenite im zemlju i čekajte da se pojave prvi listovi. Ubrzo nakon toga možete početi da ih prihranjujete, jer ćete im tako pomoći da se što pre oporave.

2517555-profimedia0081178158-ff

Već poslije dvije sedmice muškatle će dobiti novo lijepo zeleno lišće i biljka će krenuti da se razvija. Ukoliko ni poslije dvjje sedmice ne izbije lišće znači da se stabljika osušila i da joj nema spasa.

Domaće vrste muškatle su dosta otpornije od hibridnih, pa se često može desiti da se neke vrste poput kaliope ne izbore sa dugom zimom. Stare vrste su dosta otpornije, pa ukoliko ne želite da svake godine kupujete nove sadnice možda je bolje opredijeliti se za ove sorte.

Novi.ba/Kurir.rs

  

Povezano

Najnovije