MARINI TUCAKOVIĆ JE RAK DOJKE OTKRIVEN 2018. GODINE: Simptomi RAKA DOJKE koje NIKAD ne smijete ignorisati, ovo je PRVI SIMPTOM I ZNAK ZA UZBUNU

Objavljeno:

Nakon dugogodišnje borbe sa karcinomom dojke, Marina Tucaković je preminula. Njen sin Milan Radulović Laća nekoliko dana prije njene smrti otkrio je da su Marini otkrivene metastaze na mozgu, jetri, plućima.

Još je sama Marina svojevremeno govorila da je uočila promjenu, ali da nije odlazila ljekaru.

Rak dojke je dijagnostikovan 2018. godine.

“Godinama nisam reagovala na simptome bolesti i zapustila sam zdravlje”, ispričala je Marina.

“Primijetila sam promjene na dojci i osjećala sam se jako loše, čak sam počela i da mršavim, a to su bili već simptomi odmakle bolesti. Otišla sam kod ljekara, uradila osnovne analize i odmah mi je potvrđena dijagnoza. Pored toga, tada mi je otkriven i dijabetes, za koji nisam ni znala da imam. Sve to је dodatno zakomplikovalo moje ionako teško stanje”, rekla je svojevremeno Marina za Kurir.

Marinina borba sa rakom dojke nije imala srećan kraj, ali jako je važno znati koji su znaci i simptomi koji mogu ukazivati da se neko bori s karcinomom dojke. Muškarci su 100% manje skloni raku dojke od žena, ali kada se on razvije, može biti isto tako težak kao i kada žena boluje od njega, a simptomi su isti.

U ranim fazama, rak dojke možda i ne uzrokuje simptome. U velikom broju slučajeva je tumor isuviše mali da bi se osjetio, ali abnormalnost može da se vidi na mamografu. Prvi znak, uglavnom, jeste nova kvržica u dojci, koja tu ranije nije bila (ali nije ni svaka kvržica znak maligne bolesti).

Svaki tip karcinoma dojke može imati niz različitih simptoma.

Najtipičniji simptomi jesu:

kvržica ili zadebljanje koje je drugačije od ostatka tkiva i razvilo se u skorije vrijeme
bol u grudima
crvena koža grudi
iscedak iz bradavica (izuzetak je majčino mleko)
krv iz bradavica
uvučenost bradavice
koža koja se guli i otiče na grudima ili bradavicama
neobjašnjiva promjena u veličini i obliku grudi
promjena izgleda kože grudi
kvržica ili otok u predjelu ispod ruke

Ne znači svaki od ovih simptoma da je u pitanju rak dojke. Bol u grudima ili kvržice mogu biti uzrokovane i benignom cistom. Ipak, ako imate kvržicu koju ste napipali ili neki drugi simptom, najbolje je javiti se doktoru.
Samopregled

Samopreglede dojki treba započeti od 20. godine, a to činite jednom mjesečno, najbolje između 7. i 10. dana ciklusa. Ukoliko ste u menopauzi, radite to istog dana u mjesecu.

Klinički i ultrazvučni pregled dojki

Takođe ih treba započeti nakon 20. godine. Ultrazvuk treba biti dopuna kliničkom pregledu, a i kao samostalna metoda može identifikovati karcinom dojke u ranom stadijumu.

Mamografija

Mamografski pregledi se preporučuju nakon 50. godine, a kod žena sa faktorima rizika, i od 40. godine.

Konsultujte se s ljekarom i ne zaboravite na to čuvate svoje zdravlje i život!

( GLOSSY )

Povezano

Najnovije