OVO SU SKRIVENI SIMPTOMI RAKA PLUĆA, OBRATITE PAŽNJU DOK NIJE KASNO: Za neke od njih smatramo da su bezazleni

Objavljeno:

Kada je u pitanju zdravlje, najbolji način da se zaštitimo jeste da osluškujemo sopstveno tijelo. Naravno, samo doktor može da uspostavi dijagnozu, ali niko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas samih. Vi ćete prvi znati da nešto nije u redu – čak i prije pojavljivanja vidljivih simptoma.

Ne radi se o tome da doktori ne znaju o čemu pričaju, već niko ne zna šta je normalno za vaše tijelo kao što znate vi sami. Zato je važno da prepoznate i suptilne znake koje vam organizam šalje, a koji mogu da predvide ozbiljan zdravstveni problem. Žene bi morale biti svjesne da kod njih ista bolest može davati različite simptome u odnosu na simptome kod muškaraca. Na primjer, rak pluća godišnje ubije više žena u odnosu na ostale oblike raka, a simptomi ove bolesti su sprecifični za ženski pol.

  1. Gubitak daha

Svi znamo kako izgleda gubitak daha, ali većina nas ga je iskusila nakon nekog naprezanja. Ako i samo ustajanje iz kreveta ujutru dovodi do toga da izgubite dah, to može biti znak ozbiljnog respiratornog oboljenja. Gubitak daha je jedan od najranijih simptoma svih oblika raka pluća

  1. Osjećaj umora

Hroničan umor je simptom mnogih bolesti, od gripa do lupusa. Ako osjećate iscrpljenost koja je više od razdražljivosti zbog neprospavane noći, posjetite odmah ljekara. Umor može biti način na koji vam organizam poručuje da štedi energiju da bi pokušao da vas izliječi.

  1. Konstantno kašljanje

Ako imate kašalj koji nikako da prođe i samo se pogoršava, vrijeme je da posjetite ljekara. Kašalj je prirodna reakcija tela na iritaciju u respiratornom sistemu, ali ako ne prolazi, to znači da ni iritacija nije prošla. Konstantno kašljanje je poznat rani simptom svakog oblika raka pluća i može vam pomoći da na vruijeme otkrijete problem i započnete liječenje.

  1. Bol u leđima i ramenima

Sigurno ne biste povezali bol u leđima sa plućima, ali kod žena oštar bol i bol oko lopatica ukazuju da nešto nije kako treba. Razglog tome je to što su žene sklonije obliku raka pluća koji se zove adenokarcinom. Ovaj tumor raste iz spoljašnjih slojeva pluća, pa može da pritiska rebra i kičmu.

  1. Promukao glas

Promukao glas obično povezujemo sa pušenjem, ali u nekim slučajevima iznenadni promukao glas može biti simptom raka koji se širi. Kancer u respiratornom sistemu može da dovede do upale i iritacije glasnih žica, što uzrokuje hrapav ili promukao glas. Ako promuklost traje tri ili više nedjelja, vrijeme je da iskontrolišete grlo i pluća.

  1. Gubitak težine

Većina nas se muči da izgubi tih 5-10 tvrdoglavih kilograma viška. Ako iznenada počnete da mršavite bez ikakvog truda i da brzo gubite kilograme, to može biti razlog za brigu. Kada postoji bolest, organizam troši masne rezerve, a vi nemate apetita da biste stvorili nove.

  1. Otežano gutanje

Ako postoji otok i upala respiratornih puteva, javlja se i otežano gutanje. Osjetljivost grla kao posljedica prehlade nije razlog za brigu, ali ako konstantno imate problem sa gutanjem vode ili hrane, možda bi bilo dobro da utvrsite uzrok tome. Doktor će eliminati faktore kao što su alergije i infekcije, prije istraživanja drugih mogućnosti.

  1. Bol u grudima

Kao što smo napomenuli ranije, adenokarcinom daje malo drugačije simptome od ostalih oblika raka. On može da izazove bolove u grudima na isti način kao što izaziva bolove u leđima, što može da dovede do pleuralnog izliva, bolnog stanja izazvanog nakupljanjem tečnosti između dva lista plućne maramice. Ako osjećate uporan bol u jednoj tački u rebrima, što prije potražite stručnu pomoć.

Povezano

Najnovije